Prva žrtev novega koronavirusa tudi na Japonskem, v EU za usklajen odziv

Japonska je danes potrdila domnevno prvo smrtno žrtev novega koronavirusa. Na Kitajskem, žarišču virusa, pa so zabeležili doslej največ mrtvih in okuženih z novim virusom v enem dnevu. EU se je zavzela za okrepljeno sodelovanje in skupno ukrepanje za omejitev širjenja virusa. Ta že vpliva na gospodarstvo po svetu, tudi na slovenski turizem.

WUHAN, BRUSELJ, LJUBLJANA > Na Japonskem je zaradi okužbe z novim virusom umrla 80-letnica iz prefekture Kanagawa, ki meji na prestolnico Tokio. Minister za zdravje Katsunobu Kato je dejal, da še ni jasno, ali je njeno smrt povzročil prav virus. Gre za prvo smrtno žrtev v državi, pri kateri so potrdili okužbo z novim koronavirusom, je še pojasnil.

Na Kitajskem, kjer je novi koronavirus izbruhnil, je po zadnjih podatkih umrlo več kot 1350 oseb, okužbo pa so potrdili pri skoraj 60.000 ljudeh. V najhuje prizadeti provinci Hubei so v sredo zabeležili doslej največje število mrtvih in okuženih z novim koronavirusom v enem dnevu. V sredo je virus zahteval 242 življenj, na novo okuženih je 14.840. Izjemno velik porast gre pripisati tudi širši definiciji bolezni, ki po novem vključuje tudi “klinično diagnosticirane primere”.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes zagotovila, da strm porast okužb in smrtnih žrtev zaradi virusa covid-19, čemur botruje nova metodologija, ne predstavlja pomembnejše spremembe v epidemiji. Po oceni WHO nove številke niso spremenile predvidenega razvoja izbruha koronavirusa.

V Evropi do zdaj potrdili približno 40 primerov okužb

Zunaj celinske Kitajske so doslej potrdili dve smrtni žrtvi, v Hongkongu in na Filipinih, okužbe pa pri najmanj 565 osebah. Med njimi je tudi 218 potnikov ladje za križarjenje Diamond Princess, ki je zaradi novega koronavirusa covid-19 v karanteni v Jokohami na Japonskem. Na njej so oblasti v zadnjih 24 urah potrdile 44 novih primerov okužb.

Med več tisoč potniki, ki so že deset dni v karanteni, je tudi šest Slovencev, ki so zdravi in s katerimi je v stiku slovensko veleposlaništvo na Japonskem.

Zaradi širjenja novega virusa so se na izrednem zasedanju v Bruslju sešli ministri za zdravje držav članic EU. Zavzeli so se za okrepljeno sodelovanje in skupno ukrepanje proti covidu-19. V sklepih so poudarili sprejem ustreznih ukrepov za preprečevanje širjenja virusa, ki je izbruhnil na Kitajskem. V Evropi so do zdaj potrdili približno 40 primerov okužb s smrtonosnim virusom. WHO ob tem svari, da bi lahko število okužb po državah zunaj Kitajske naraslo.

Šabeder: Slovenija že sledi izvajanju vseh priporočil

Minister za zdravje Aleš Šabeder je po zasedanju med ukrepi izpostavil ustrezen nadzor obolelih na vstopnih točkah v unijo, navodila zdravstvenemu osebju in osveščanje mednarodnih potnikov.

“Slovenija že sledi izvajanju vseh priporočil, tako Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), Evropske agencije za nadzor bolezni, Odbora za zdravstveno varnost kot tudi držav članic,” je v izjavi za medije povedal Šabeder, ki opravlja tekoče posle.

Slovenija je Kitajski za pomoč v boju proti novemu koronavirusu sicer danes poslala 1,2 milijona zaščitnih mask. Poleg tega bo za nujno humanitarno pomoč namenila prispevek Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) v višini 60.000 evrov.

Glede razmer v Sloveniji je Šabeder povedal, da za zdaj ni obolelih za koronavirusom, prav tako ni neposrednih povezav s Kitajsko. “Vse to seveda ne pomeni, da v Sloveniji nismo pripravljeni na morebiten izbruh koronavirusa. Imamo laboratorij za hitro diagnostiko in kapacitete za morebitno epidemijo,” je zagotovil.

Na ministrstvu za zdravje pa so pojasnili, da nošenje zaščitnih mask v Sloveniji ni potrebno, ker nimamo nobenega potrjenega primera okužbe z novim koronavirusom. Je pa uporaba mask smiselna v zdravstvenih ustanovah, kjer pa so zaposleni poučeni o tem, kdaj je uporaba potrebna, kot tudi o pravilnem nošenju in odstranitvi mask.

Mnoge tovarne so ostale zaprte dlje časa

Čeprav je za natančne ocene posledic izbruha novega koronavirusa na svetovno gospodarstvo še prezgodaj, bodo te po ocenah generalne direktorice Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Kristaline Georgieve blage. Je pa Georgieva ob tem opozorila, da je globalno gospodarstvo danes v nekoliko slabši kondiciji kot v času epidemije sarsa leta 2003.

Izbruh virusa je imel v zadnjih tednih posledice za kitajsko gospodarstvo, saj so mnoge tovarne ostale zaprte dlje časa, prizadete so tudi druge dejavnosti. Učinek so zaradi povezanih dobavnih verig že čutili tudi drugod po svetu, prizadet je tudi turizem.

Tudi v slovenskem turizmu že čutijo posledice širjenja koronavirusa. V Postojnski jami, kjer so azijski turisti lani predstavljali okoli 20 odstotkov vseh obiskovalcev, v februarju vsakodnevno beležijo odpovedi. Nekaj odpovedi azijskih skupin so prejeli tudi na Ljubljanskem gradu. Medtem na Bledu vsaj zaenkrat kakšnih večjih odpovedi gostov zaradi koronavirusa ne beležijo.


Najbolj brano