Pri Hersonu ubili ukrajinskega sodelavca La Repubblice

Ukrajinski sodelavec italijanskega novinarja časnika La Repubblica je danes umrl po tem, ko so ga na obrobju Hersona v Ukrajini iz zasede ustrelili domnevni ruski ostrostrelci, so sporočili iz italijanskega dnevnika. Dopisnik Corrado Zunino je bil pri tem ranjen. Oba sta nosila neprebojna jopiča z jasno označbo, da sta novinarja.

RIM, KIJEV > Ukrajinec Bogdan Bitik, ki je delal kot posrednik Corrada Zunina in prevajalec, je padel pod streli, njegovo truplo pa je po navedbah La Repubblice trenutno zahtevno odstraniti s kraja streljanja zaradi prisotnosti ostrostrelcev. Nanju so po besedah Zunina streljali po tem, ko sta brez težav prešla tri ukrajinske nadzorne točke.

Po Zuninovem pričevanju je videl Bitika, kako leži nepremično na tleh, sam pa je z ranjeno ramo stekel stran do civilnega vozila, ki ga je odpeljalo do bolnišnice v Hersonu. Poskusil je poklicati ukrajinskega kolega, a ni bilo odgovora. "Mislim, da je mrtev, na začetku hersonskega mosta," je zapisal na twitterju.

Bitik in Zunino sta dolgo poročala z bojišč v Ukrajini, italijanski zunanji minister Antonio Tajani pa je dejal, da si italijanske oblasti v stikih z ukrajinskimi prizadevajo, da novinarja vrnejo v domovino. Po njegovih navedbah sta sodelavca bila tarči napada brezpilotnega letalnika.

Zunino je medtem prek twitterja sporočil, da je že na poti iz Hersona proti Odesi.

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je za italijanski medij Skytg24 povedal, da so Bitika ubili Rusi. "Rusom je vseeno, ali si Rus, Italijan ali Ukrajinec, preprosto streljajo," je dodal.

Južno regijo Herson so ruske sile zavzele kmalu po začetku invazije februarja lani. Te so se nato novembra ob napredovanju ukrajinske vojske iz mesta Herson umaknile preko reke Dneper, kjer še vedno vztrajajo.

Umik ruskih sil iz Hersona, ki si ga je Rusija skupaj z regijami Doneck, Lugansk in Zaporožje po septembrskih mednarodno nepriznanih referendumih enostransko priključila, velja za enega največjih neuspehov Moskve v vojni. Večji del regije je še vedno pod nadzorom ruske vojske.


Najbolj brano