Plazovi in poplave otežujejo iskanje preživelih po potresu v Afganistanu

Reševalci se danes borijo s časom in močnim deževjem, da bi dosegli odrezana območja na vzhodu Afganistana, ki jih je v sredo prizadel močan potres, v katerem je umrlo najmanj 1000 ljudi, več tisoč pa jih je ostalo brez strehe nad glavo. V državo so medtem že prispele prve pošiljke pomoči.

KABUL > Potres z magnitudo 5,9 je na vzhodu države porušil daljnovode in oddajniške stolpe. Zaradi močnega deževja pa so območje potresa prizadele tudi poplave in plazovi, ki so še dodatno otežili dostop do prizadetih krajev, je dejal vodja informacijskega oddelka v močno prizadeti provinci Paktika Mohamad Amin Huzajfa. Pri tem je dodal, da novih podatkov o številu smrtnih žrtev trenutno še ni.

Na pomoč so že priskočili Združeni narodi, pri čemer je generalni sekretar ZN Antonio Guterres potrdil, da se je mednarodna organizacija "popolnoma mobilizirala" za pomoč in na potresno območje že poslala zdravstvene ekipe ter zaloge zdravil, hrane in opremo za zasilna zatočišča.

Tiskovni predstavnik afganistanske vlade Zabihula Mudžahid je na twitterju zapisal, da so iz Katarja in Irana priletela letala s pomočjo, Pakistan pa je čez kopensko mejo poslal tovornjake s šotori, zdravili in hrano.

Pomoč je ponudila tudi Evropska unija. Posebni odposlanec EU v Afganistanu Tomas Niklasson je v tvitu zapisal, da "EU spremlja razmere in je pripravljena uskladiti ter zagotoviti nujno pomoč prizadetim ljudem in skupnostim."

ZDA, ki so lani po dveh desetletjih umaknile svoje vojake iz Afganistana, pomoči zaenkrat še niso ponudile, je pa predsednik Joe Biden ameriški agenciji za mednarodni razvoj (Usaid) naročil, naj oceni možnosti odziva ZDA za pomoč najbolj prizadetim, je sporočil svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan.

Nesreča predstavlja velik logistični izziv za novo afganistansko vlado, ki je od prevzema oblasti izolirana od večjega dela sveta. Državi so namreč mednarodne organizacije po talibanskem prevzemu oblasti avgusta lani zmanjšale dobavo pomoči. V ZN so že pred potresom opozarjali na hudo humanitarno krizo, ki ogroža celotno prebivalstvo.

Že pred talibanskim prevzemom oblasti so bile afganistanske ekipe za ukrepanje v izrednih razmerah preobremenjene. Zaradi pomanjkanja letal in helikopterjev, primernih za letenje, je bil takojšen odziv odgovornih na trenutno katastrofo omejen.


Najbolj brano