Pfizer naj bi letos samo s prodajo cepiva proti covidu-19 zaslužil 26 milijard dolarjev

Farmacevtski velikan Pfizer je na podlagi veliko večje prodaje cepiv proti covidu-19 močno povečal napoved letošnjega poslovanja. Ocenjuje, da bo samo s prodajo cepiva proti covidu-19 ustvaril 26 milijard dolarjev (21,6 milijard evrov) prihodkov oziroma 73 odstotkov več, kot je bilo prvotno načrtovano.

Farmacevtski velikan Pfizer je na podlagi veliko večje prodaje 
cepiv proti covidu-19 močno povečal napoved letošnjega poslovanja. Foto: STA
Farmacevtski velikan Pfizer je na podlagi veliko večje prodaje cepiv proti covidu-19 močno povečal napoved letošnjega poslovanja. Foto: STA

NEW YORK > Prvotno je podjetje s prodajo cepiv proti covidu-19 pričakovalo 15 milijard dolarjev dobička. Posodobljena ocena tako odseva 1,6 milijarde odmerkov, ki naj bi jih Pfizer na podlagi pogodb, podpisanih do sredine aprila, razdelil v tem letu.

V prvem četrtletju letošnjega leta je Pfizer ustvaril 4,9 milijarde dolarjev (okoli štiri milijarde evrov) čistega dobička, kar je 45 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Prihodki podjetja so v enakem obdobju prav tako poskočili za 45 odstotkov na 14,6 milijarde dolarjev, kar vključuje 3,5 milijarde dolarjev, ustvarjenih s prodajo cepiva proti covidu-19.

Pfizer je ob tem sporočil, da je sklenil dogovor z Izraelom, da državi leta 2022 dobavi več milijonov odmerkov cepiva, Kanadi pa jih bo v letih 2022 in 2023 dostavil 125 milijonov.

Farmacevtsko podjetje in njen poslovni partner BioNTech imata obenem sklenjene dogovore o dobavi cepiva tudi z ZDA in EU. Do 3. maja sta podjetji 91 državam razdelili 430 milijonov odmerkov cepiva proti covidu.

Vrednost delnic Pfizerja je pred odprtjem newyorške borze narasla za 1,7 odstotka.


Najbolj brano