Perujska predsednica v luči novega izbruha nasilja pozvala k premirju

V Peruju, kjer že več kot en mesec potekajo protesti privržencev odstavljenega predsednika Pedra Castilla, je v torek ponovno prišlo do spopadov med protestniki in policijo. Predsednica Dina Boluarte, katere odstop in predčasne volitve zahtevajo demonstranti, je pozvala k "nacionalnemu premirju", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

LIMA > "Perujsko ljudstvo, vsi mi, ne bomo sklenili premirja," je dejal eden od protestnikov in prošnjo predsednice označil za bedno. "Edina stvar, ki jo ljudje želijo, je, da odstopi in da se izvedejo nove volitve," je dodal.

Boluarte je pred tem namreč pozvala k "nacionalnemu premirju, ki bo omogočilo vzpostavitev dialoga, določitev agende za vsako regijo in razvoj naših mest". Na novinarski konferenci se je večkrat opravičila za smrtne žrtve protestov, a obenem izključila možnost svojega odstopa.

"Odšla bom, ko bomo razpisali splošne volitve (...) Nimam namena ostati na oblasti," je dejala in izrazila prepričanje, da se bo perujski kongres strinjal s predčasnimi volitvami, ki so trenutno načrtovane za april 2024.

V državi je sicer v torek prišlo do novih spopadov med protestniki in policijo, v katerih naj bi bilo poškodovanih več kot 13 ljudi. Ob tem naj bi oblasti več ljudi tudi aretirale, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Obžalujemo, da število ranjenih še naprej narašča in da se protesti izvajajo z nasiljem," je na Twitterju zapisal varuh človekovih pravic v prestolnici Lima Alberto Huerta.

V nasilju je doslej umrlo 45 civilistov in en policist. Protesti so izbruhnili v začetku decembra, ko je hotel Castillo razpustiti kongres in uvesti vladanje z dekreti, vendar so ga odstavili in aretirali. Protestov se udeležuje večinoma revno prebivalstvo perujskega podeželja, ki ostaja zvesto Castillu. Zahtevajo njegovo izpustitev iz zapora, odstop Boluarte ter predčasne volitve in kaznovanje odgovornih za smrti protestnikov.


Najbolj brano