Peru stresel silovit potres z magnitudo 7,5

Severni del Peruja je danes stresel silovit potres z magnitudo 7,5. Po podatkih perujskega geofizikalnega inštituta je imel žarišče okoli 100 kilometrov vzhodno od mesta Santa Maria de Nieva v Amazoniji na globini 131 kilometrov. Po doslej zbranih podatkih sta bila v potresu poškodovana dva človeka, povzročil je tudi precejšnjo gmotno škodo.

 Foto: STA
Foto: STA

LIMA > Sunek je območje silovito stresel ob 5.52 po krajevnem času oziroma 11.52 po srednjeevropskem času, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Čutili so ga na obsežnem območju na severu in v osrednjem delu države, vključno s prestolnico Lima. “Vsi smo zbežali na ulice, zelo smo prestrašeni,” je dejala ena od prebivalk mesta Chota.

Po podatkih civilne zaščite sta bila v potresu po doslej zbranih podatkih poškodovana najmanj dva človeka, ko se je v provinci Condorcanqui zrušil del cerkve iz 16. stoletja. Uničenih je tudi več domov. Brez strehe nad glavo je v Amazoniji ostalo najmanj 75 ljudi. Škoda je nastala tudi na infrastrukturi, prekinjene so prometne povezave, ponekod so ostali brez električne energije, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Santa Maria de Nieva je sicer redko poseljeno območje ob reki Nieva na meji z Ekvadorjem, kjer živijo domorodni prebivalci, dodaja AFP. Potres so občutili tudi v sosednjem Ekvadoru, kjer je povzročil nekaj gmotne škode, ter v delih Kolumbije in Brazilije.


Najbolj brano