Pelosijeva: ZDA ne bodo dovolile Kitajski, da izolira Tajvan

ZDA ne bodo dovolile Kitajski, da izolira Tajvan, je danes na obisku v Tokiu, zadnji postaji svoje azijske turneje, dejala predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi. Z japonskim premierjem Fumiom Kishido sta v luči povečanih napetosti v Tajvanski ožini potrdila zavezo o tesnem sodelovanju za ohranitev miru v regiji.

Kitajsko vojaško letalo med včerajšnjim preletavanjem nad otokom Pingtan v neposredni bližini Tajvana Foto: Profimedia
Kitajsko vojaško letalo med včerajšnjim preletavanjem nad otokom Pingtan v neposredni bližini Tajvana Foto: Profimedia

TOKIO > Pelosijeva med obiskom Tokia sicer ni neposredno komentirala kitajskih vojaških vaj, s katerimi se je Peking odzval na njen obisk Taipeija, je pa zatrdila, da bi morali imeti ameriški politiki možnost svobodno potovati na Tajvan, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izpostavila je tudi, da namen njenega obiska na Tajvanu ni bilo spreminjanje statusa quo v regiji, pri čemer je Tajvan označila za "eno najsvobodnejših držav v regiji" in "veliko demokracijo z uspešnim gospodarstvom", navaja AFP.

Kitajska vojska je v četrtek iz voda ob Tajvanu izstrelila pet raketnih izstrelkov v izključno ekonomsko cono Japonske. Kitajsko ravnanje ima "resne posledice za mir in stabilnost v regiji ter mednarodni skupnosti", je kitajske vojaške vaje komentiral Kishida, poročanje japonskih medijev povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Japonski premier in predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa sta sicer na srečanju potrdila zavezo o tesnem sodelovanju za ohranitev miru v regiji.

Pelosijeva je v Tokio prispela v četrtek zvečer ob koncu svoje azijske turneje, v okviru katere je poleg Japonske obiskala tudi Singapur, Malezijo, Tajvan in Južno Korejo. Med obiskom slednje je 82-letna ameriška kongresnica med drugim obiskala demilitarizirano območje na meji z Severno Korejo in potrdila zavezanost ZDA glede jedrske razorožitve Pjongjanga.


Najbolj brano