Pariz in London bosta okrepila boj proti nezakonitim prehodom čez Rokavski preliv

Francoski predsednik Emmanuel Macron in britanski premier Boris Johnson sta po sredinem brodolomu v Rokavskem prelivu, v katerem je umrlo 27 ljudi, sporočila, da bosta državi okrepili boj proti “smrtonosnim” prehodom na tej migrantski poti proti Angliji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

PARIZ, LONDON > “Oba voditelja sta bila jasna, da je (...) tragična izguba življenj močan opomnik, da je ključnega pomena ohraniti vse možnosti za ustavitev teh smrtonosnih prehodov in zlomiti poslovni model kriminalnih združb,” je dejal tiskovni predstavnik britanske vlade.

Francija ne bo dovolila, da Rokavski preliv postane pokopališče, je zatrdil Emmanuel Macron. Obljubil je, da bo "storjeno vse, da se najdejo in obsodijo odgovorni" za brodolom ob obali Calaisa, ki ga je francoski premier Jean Castex označil za “tragedijo”.

Macron je sicer Borisa Johnsona opozoril tudi, naj “ne izkorišča” migrantske krize za nabiranje političnih točk. Obe državi imata skupno odgovornost za reševanje problema in Macron pričakuje, da bosta tudi polno sodelovali pri tem, so sporočili iz Elizejske palače.

Velika Britanija je danes zahtevala tudi “usklajena mednarodna prizadevanja” po vsej Evropi za preprečevanje tihotapljenja ljudi. “Gre za zapleteno vprašanje, ki ga ni mogoče preprosto rešiti. To pomeni velikanski napor, ki ne bo mogoč brez tesnega sodelovanja med vsemi mednarodnimi partnerji in agencijami,” je v britanskem parlamentu dejala britanska notranja ministrica Priti Patel.

Notranja ministrica tudi ni želela izključiti možnosti vračanja migrantskih čolnov nazaj čez Rokavski preliv. Dejala je, da bo novi zakon o priseljevanju sicer pomagal pri reševanju krize, vendar Velika Britanija krize ne zmore rešiti sama.

Patelova je poslancem še povedala, da je v telefonskem pogovoru s francoskim kolegom Geraldom Darmaninom ponovila ponudbo za napotitev britanskih policistov v Francijo.

V brodolomu v Rokavskem prelivu je umrlo 27 migrantov, ki so skušali priti iz Francije v Veliko Britanijo. Gre za 17 moških, sedem žensk in tri otroke, je sporočilo tožilstvo v Lillu. Pred tem je francosko notranje ministrstvo sporočilo, da je bilo žrtev 31. Gre za najbolj smrtonosno nesrečo na tej migrantski poti.

Kot je danes pojasnil francoski notranji minister Gerald Darmanin, so zaradi tihotapljenja ljudi čez Rokavski preliv aretirali pet osumljencev, štiri že v sredo, enega pa danes. Avtomobil petega osumljenca je bil registriran v Nemčiji, osumljenec pa naj bi v Nemčiji tudi kupil napihljive čolne, je za televizijo RTL povedal minister.

Tožilstvo v Lillu je že odprlo kazensko preiskavo proti peterici zaradi suma uboja in povzročanja telesnih poškodb, članstva v kriminalni združbi in pomoči pri nezakonitem prečkanju meja, še poroča AFP.

Južna obala Anglije se že nekaj mesecev sooča z rekordnimi prihodi migrantov, ki prečkajo Rokavski preliv. Po navedbah britanskih oblasti je letos v prvih desetih mesecih Rokavski preliv prečkalo približno 22.000 beguncev in migrantov.

Po navedbah Darmanina pa so od začetka leta aretirali že tudi okoli 1500 tihotapcev ljudi. Kot je dodal, delujejo “kot mafijske organizacije”. Pomagajo si tudi s šifriranjem telefonskih pogovorov in sporočil, da onemogočajo policiji, da bi jim sledila, je še povedal minister.


Najbolj brano