Orkan Florence že zaliva Severno in Južno Karolino

Orkan Florence je v četrtek zvečer začel bičati obalo Severne in Južne Karoline kot orkan 2. kategorije z vetrovi do 155 kilometrov na uro, vendar pa oblasti še vedno svarijo, da gre za zelo nevarno neurje.Samo v Severni Karolini naj bi v naslednjih dveh dneh napadlo 
toliko padavin, kot jih v normalnem času pade v osmih mesecih. Foto: pixabay.com
Samo v Severni Karolini naj bi v naslednjih dveh dneh napadlo toliko padavin, kot jih v normalnem času pade v osmih mesecih. Foto: pixabay.com

WILMINGTON > Najbolj ogrožena območja so do četrtka zvečer evakuirali, čeprav ukaza niso upoštevali vsi. V Severni Karolini je ostalo brez elektrike več kot 100.000 odjemalcev, 12.000 ljudi pa se je zateklo v zavetišča. Letalske družbe so doslej odpovedale 15.000 poletov, šole pa zapirajo tudi po Georgiji in ponekod v Virginiji.

Orkan se je v četrtek na svoji poti iz Atlantika proti obali zelo upočasnil na le pet kilometrov na uro in središče orkana bo kopno predvidoma doseglo danes okoli poldneva po srednjeevropskem času. Čeprav so Florence degradirali s 4. na le orkan 2. kategorije, pa nevarnost njegovega deževja še vedno ostaja tako velika kot pri orkanu najvišje 5. kategorije.

Orkan je po obsegu ogromen in guverner Severne Karoline Roy Cooper pričakuje hude poplave. Na ogroženem območju je nekaj svinjskih farm, ki bodo zalite, pa tudi jedrske elektrarne, ki so jih izklopili. Zaradi velikosti orkana meteorologi pričakujejo tudi uničevanje velikega dela vzhodne obale ZDA z orkanskimi vetrovi vse do sobote.

Samo v Severni Karolini naj bi v naslednjih dveh dneh napadlo toliko padavin, kot jih v normalnem času pade v osmih mesecih. Obalna območja se bodo soočila z valovi, visokimi čez tri metre, dežja pa bo padlo za skoraj meter.

Elektro podjetje Duke pričakuje, da bo brez elektrike v naslednjih dneh v obeh Karolinah ostalo okoli tri milijone ljudi, izpadi pa bodo trajali več tednov.

Več poplav na obalnih območjih je bilo že v četrtek zvečer, ko je bilo središče orkana oddaljeno od kopnega več kot 300 kilometrov. Boje so nekaj kilometrov od obale Severne Karoline namerile do devet metrov visoke valove.

Predsednik ZDA Donald Trump zagotavlja, da je zvezna agencija za posredovanje v nesrečah (Fema) pripravljena na učinkovito posredovanje, vendar je večino časa porabil za prepire o uradnem številu žrtev lanskoletnega orkana Maria v Portoriku.

Trump in njegovi medijski zavezniki zavračajo dejstvo o skoraj 3000 žrtvah med in po orkanu zaradi počasnega dotoka pomoči in trdi, da gre za zaroto demokratov, ki ga želijo prikazati v slabi luči.


Najbolj brano