Orban sestavil svojo že peto vlado; več ministrov ostaja

Doslej peta vlada madžarskega premierja Viktorja Orbana je sestavljena, poroča madžarska tiskovna agencija MTI. Namestnik premierja ostaja Zsolt Semjen, svoja položaje pa bo obdržalo še pet ministrov, med njimi zunanji minister Peter Szijjarto, notranji minister Sandor Pinter in pravosodna ministrica Judit Varga, sicer edina ženska v vladi.

Iz Orbanovega kabineta so ob objavi imen članov nove vlade 
poudarili, da so bili ti izbrani s pogledom na "desetletje nevarnosti, ki je na našem pragu".  Foto: STA
Iz Orbanovega kabineta so ob objavi imen članov nove vlade poudarili, da so bili ti izbrani s pogledom na "desetletje nevarnosti, ki je na našem pragu".  Foto: STA

BUDIMPEŠTA > Poleg omenjene trojice na položajih ostajajo še Mihaly Varga na čelu finančnega, Istvan Nagy na čelu kmetijskega in Laszlo Palkovics na čelu ministrstva za tehnologijo in inovacije. Prav tako ostaja v rokah Gergelyja Gulyasa položaj vodje kabineta premierja, ki je na Madžarskem del ministrske ekipe.

Novi obrambni minister bo postal veleposlanik v Veliki Britaniji Kristof Szalay-Bobrovniczky, novo ministrstvo za regionalni razvoj in črpanje evropskih sredstev bo vodil nekdanji evropski komisar Tibor Navracsics. Nov član vlade bo poleg tega nekdanji vodja kabineta premierja Janos Lazar, ki bo vodil prav tako na novo ustanovljeno ministrstvo za gradnjo in investicije. Samostojnega ministrstva za šolstvo ne bo več, pristojnosti na tem področju pa bo prevzel Janos Csak kot novi minister za kulturo in inovacije.

Pristojnost za delo madžarskih civilnih obveščevalnih služb prehaja po novem z notranjega ministrstva v kabinet premirja, še izpostavlja avstrijska tiskovna agencija APA.

Iz Orbanovega kabineta so ob objavi imen članov nove vlade poudarili, da so bili ti izbrani s pogledom na "desetletje nevarnosti, ki je na našem pragu". Pri tem so izpostavili predvsem vojno v Ukrajini, ki je cene v Evropi pognala v nebo in bo očitno povzročila resno energetsko krizo, ter spomnili, da tudi pandemija covida-19 še ni povsem izginila.


Najbolj brano