Novoizvoljena švedska premierka odstopila nekaj ur po imenovanju

Novoizvoljena švedska premierka Magdalena Andersson je danes vložila svojo odstopno izjavo le nekaj ur zatem, ko jo je parlament potrdil na tem položaju. Odstop je utemeljila s tem, da parlament ni potrdil predloga proračuna in da so Zeleni zapustili koalicijsko vlado, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

STOCKHOLM > “To je ustavna praksa, da mora koalicijska vlada odstopiti, če ena stranka odide,” je povedala socialdemokratka.

Magdalena Andersson je sicer še izrazila upanje, da jo bodo kmalu znova imenovali na položaj kot vodjo manjšinske vlade, v kateri bodo le socialdemokrati.

Švedski parlament je danes vodjo socialdemokratov Magdaleno Andersson potrdil za premierko. Aktualna finančna ministrica bi v petek postala prva ženska na tem položaju v zgodovini Švedske. Nasledila bi socialdemokrata Stefana Löfvena, ki je odstopil pred dvema tednoma.

Potrditev v parlamentu je uspela ob dogovoru z Levico glede dviga pokojnin. Zaradi tega dogovora je potem stranka Center odrekla podporo predlogu proračuna, ki ga je predlagala Anderssonova. Na glasovanju v parlamentu tako predlog ni dobil zadostne podpore, ga pa je opozicijski predlog proračuna. To je nato vodilo v odločitev Zelenih, da zapustijo koalicijo.

Predsednik parlamenta Andreas Norlen je sporočil, da je sprejel odstopno izjavo Anderssonove, glede nadaljnjih korakov pa se bo odločil v četrtek.


Najbolj brano