Novi britanski premier bo živel na Downing Streetu 10

Novi britanski premier Rishi Sunak, milijonar z več razkošnimi nepremičninami, se bo z družino vselil v razmeroma majhno stanovanje na Downing Streetu, poroča BBC. To je potrdila njegova tiskovna predstavnica, potem ko so se na Otoku pojavila ugibanja o tem, kjer bo živela nova prva britanska družina.

LONDON > Sunak ima med drugim stanovanje v prestižni londonski četrti Kensington, stanovanje v Kaliforniji ter vilo v domačem okrožju Yorkshire na severu Anglije.

Stanovanje na Downing Streetu 10, ki od leta 1735 velja za rezidenco predsednika britanske vlade, resda leži na eni najbolj prestižnih lokacij, a je razmeroma majhno.

Sunakovi - premier ima z ženo Akshato Murty dve hčerki, družina pa ima tudi labradorca - so pravzaprav na Downing Streetu 10 že živeli do pred kratkim, saj je bil Sunak finančni minister.

Finančni ministri so običajno živeli v sosednji rezidenci na Downing Streetu 11, a ko je bil v 90. letih premier Tony Blair sta s tedanjim finančnim ministrom Gordonom Brownom, zamenjala stanovanji, saj je imel Blair veliko družino.

Tiskovna predstavnica novega premierja je dejala, da se bodo Sunakovi vselili v manjše stanovanje na Downing Streetu 10, češ da jim je bilo tam všeč. Ni pa vedela, ali nameravajo stanovanje prenoviti.

Stanovanje na Downing Streetu 11 je bilo prenovljeno v času, ko je bil premier Boris Johnson, zaradi financiranja razkošne prenove, ki jo je vodila njegova žena Carrie, pa je bil Johnson deležen kritik.

Novi britanski premier ima precejšnje premoženje, del ga je ustvaril sam kot finančnik, del ga je pridobil ob poroki s hčerko indijskega milijarderja, ustanovitelja družbe Infosys, v kateri ima delež tudi njegova žena.

Premoženje para naj bi bilo po pisanju britanskih medijev vredno okoli 730 milijonov funtov. Če se bodo odločili za prenovo stanovanja na Downing Streetu 10, stroški tako verjetno ne bodo težava.

Britanski premier pa lahko uporablja še eno uradno rezidenco, podeželski Chequers.


Najbolj brano