Neurejeni brexit bi po svetu ogrozil več kot 600.000 delovnih mest

Če bo Velika Britanija Evropsko unijo zapustila brez dogovora, bi lahko po vsem svetu delo izgubilo 612.000 ljudi, od tega 100.000 v Nemčiji, kaže v nedeljo objavljena študija. Medtem je lani selitev svojih dejavnosti z Otoka na Nizozemsko preselilo ali pa napovedalo selitev več kot 40 podjetij.

 Foto: Žiga Živoluvić jr./BOBO
Foto: Žiga Živoluvić jr./BOBO

BERLIN, HAAG > Študija upošteva zgolj izgubo delovnih mest zaradi padca v izvozu, ki bo posledica novih carin na uvoz v Veliko Britanijo v primeru neurejenega brexita. Nadaljnjih tveganj za trg dela, kot je manjše zanimanje za vlaganje, niso upoštevali.

V Nemčiji bo najverjetneje zaradi manjšega izvoza najbolj prizadeta avtomobilska industrija. Po številu delovnih mest bosta najbolj prizadeti tovarna Volkswagna v Wolfsburgu in tovarna podjetja BMW v Dingolfing-Landauu na Bavarskem. V prvi bi lahko odpustili 500 zaposlenih, v drugi pa 265, kaže študija inštituta za ekonomske raziskave v Halleju in univerze Martina Luthra Halle-Wittenberg.

Največje tveganje za delovna mesta obstaja v nemških zveznih deželah Baden-Württemberg, Bavarska in Severno Porenje-Vestfalija. Za delovna mesta v vzhodni Nemčiji pa skoraj ni tveganja, še piše v študiji, objavljeni v časniku Welt am Sonntag.

V EU Nemčiji sledi Francija, kjer je ogroženih skoraj 50.000 delovnih mest. Na Kitajskem je ogroženih skoraj 59.000 delovnih mest. Ob upoštevanju celotnega prebivalstva bo vpliv največji na Malti in Irskem.

Nizozemske oblasti so v soboto sporočile, da je 42 podjetij lani zaradi negotovosti, povezanih z brexitom, preselilo ali pa napovedalo selitev svojih dejavnosti z Otoka na Nizozemsko. To pomeni selitev približno 2000 delovnih mest in 291 milijonov evrov investicij.

Seznam podjetij vključuje japonsko investicijsko banko Norinchukin, medijsko podjetje TVT Media ter ponudnika finančnih storitev MarketAxess in Azimo. Večina podjetij je britanskih, med njimi pa so tudi azijska in ameriška, je navedla nizozemska agencija za tuje investicije.

Nizozemska vlada je pozdravila poročilo agencije. Gospodarski minister Eric Wiebes je povedal, da "je zaradi vse večje mednarodne negotovosti v zvezi z brexitom in spreminjanjem globalnih trgovinskih politik pomen dobre gospodarske klime na Nizozemskem vse večji za vse nas".

Nekatera podjetja razmišljajo tudi o selitvi določenega dela aktivnosti v druge države EU, vključno s Francijo, Nemčijo in Irsko, je navedla nizozemska agencija.


Najbolj brano