Nemški pripadnici Islamske države deset let zapora

Nemki, ki je odpotovala v Irak in se tam pridružila skrajni Islamski državi, je sodišče v Münchnu danes izreklo deset let zapora zaradi članstva v tuji teroristični organizaciji, pomoči pri poskusu umora, poskusa storitve vojnega zločina in zločinov proti človečnosti. Med drugim je pomagala zasužnjiti petletno deklico, ki naj bi nato umrla.

MÜNCHEN > Nemško zvezno tožilstvo je 30-letni Jennifer Wenisch iz Spodnje Saške očitalo, da je svojemu nekdanjemu soprogu v Iraku dopustila, da je na njunem dvorišču z verigami priklenil petletno jazidsko deklico in jo pustil na žgočem soncu umreti od žeje.

Za ta vojni zločin, kot so ga označili, in druge zločine so tožilci predlagali dosmrtno zaporno kazen, medtem ko je obramba vztrajala pri največ dveh letih pogojne zaporne kazni zaradi članstva v teroristični organizaciji.

Predsedujoči sodnik Reinhold Baier je obtoženo danes spoznal za krivo "dveh zločinov proti človečnosti v obliki zasužnjevanja", pomoči in sodelovanja pri poskusu umora ter članstva v teroristični organizaciji. Obsodil jo je na deset let zapora.

Gre za eno prvih kazni na svetu, izrečenih zaradi grozljivih zločinov, ki so jih nad kurdsko govorečo manjšino Jazidov na severu Iraka izvajali pripadniki IS.

Jazidsko deklico in njeno mamo je par leta 2015 kupil kot sužnji in ju zadrževal na svojem domu v Mosulu. Ko je deklica zbolela in pomočila posteljo, jo je soprog obtožene Taha al Džumaili za kazen vklenil v verige na dvorišču in jo po navedbah tožilstva tam pustil umreti. Wenischeva ni naredila nič, da bi ji pomagala.

Al Džumaili je bil prav tako obtožen in mu sodijo ločeno v Frankfurtu. Sodba naj bi bila znana novembra. Dekličina mama, znana le po imenu Nora, je na obeh sojenjih pričala o grozljivem trpljenju svoje hčerke. Obramba je trdila, da njeno pričanje ni vredno zaupanja, saj da sploh ni dokazano, da je deklica, ki so jo kasneje prepeljali v bolnišnico, dejansko umrla.

Po poročanju medijev naj bi Wenischeva leta 2013 prestopila v islam in nato preko Turčije in Sirije odpotovala v Irak in se pridružila IS. Leta 2015 naj bi jo rekrutirali v posebno milico hisbah, katere oboroženi pripadniki so patruljirali po ulicah Faludže in Mosula ter skrbeli za spoštovanje strogih pravil glede oblačenja, vedenja v javnosti ter prepovedi alkohola in tobačnih izdelkov.

Januarja 2016 naj bi nato prišla na nemško veleposlaništvo v Ankari in tam zaprosila za nove osebne dokumente, nakar so jo ob odhodu aretirali in jo izročili Nemčiji. Soditi so ji začeli aprila 2019.

V odvetniški ekipi, ki je na sodišču zastopala mamo ubite deklice, je bila tudi znana odvetnica Amal Clooney, vidna aktivistka kampanje za to, da se zločini IS nad Jazidi razglasijo za genocid.

Nemško tožilstvo je na temelju pravnega načela univerzalne jurisdikcije, ki dovoljuje sodni pregon tudi za zločine, storjene v drugih državah, že več nemških in tujih državljanov obtožilo vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti. Med njimi je bilo tudi kar nekaj žensk.


Najbolj brano