Nemški predsednik ob obletnici začetka vojne prosil Poljake za odpuščanje

Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier je danes ob obletnici začetka druge svetovne vojne zaprosil Poljake za odpuščanje za vse grozote, ki so bile storjene med vojno. Spominu na začetek vojne pred 80 leti se je ob zori v kraju Wielun, kjer se je začel napad na Poljsko, poklonil skupaj s poljskim predsednikom Andrzejem Dudo.

Z napadom Nemčije na Poljsko se je začela druga svetovna 
vojna.
Z napadom Nemčije na Poljsko se je začela druga svetovna vojna. 

VARŠAVA > "Moj poklon žrtvam napada na Wielun. Moj poklon poljskim žrtvam nemške tiranije. Prosim vas za odpuščanje," je dejal nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier v nemščini in poljščini.

V mestu Wielun je bil storjen prvi vojni zločin druge svetovne vojne. Nemška Luftwaffe je 1. septembra 1939 ob zori bombardirala to nebranjeno mesto, ki ni imelo nobenega vojaškega pomena. Ubitih je bilo okoli 1200 civilistov.

Prve bombe so padle na mestno bolnišnico, ki je imela na strehi narisan velik rdeč križ. Okoli tri četrtine mesta je bilo porušenega.

Napad na mesto je bil del splošnega napada Nemčije na Poljsko, s čimer se je začela druga svetovna vojna. Med njo je bilo po vsem svetu ubitih okoli 60 milijonov ljudi, desetina od tega poljskih državljanov. Med njimi so bili trije milijoni Judov.

Poljski predsednik Andrzej Duda je na komemorativni slovesnosti, ki so se je udeležili tudi predsedniki drugih evropskih držav, opozoril, da se je druga svetovna vojna začela z vojnim zločinom. "Kdo bi si mislil, da se bo druga svetovna vojna začela s takim grozljivim in barbarskim dejanjem (...) ki dejansko ni bilo vojaško dejanje, ampak teroristično dejanje, napad na običajne ljudi," je dejal Duda.

"Ne moremo pozabiti na drugo svetovno vojno, pa četudi njene priče odhajajo (...) ker ne smemo dopustiti, da bi se to, kar se je zgodilo v Wielunu in kasneje v mnogih poljskih mestih, še kdaj ponovilo," je še dodal Duda.

Hkrati pa se je zahvalil tudi Steinmeierju, ker je prišel na slovesnost. "Hvala vam za vašo prisotnost tu (...) da se bodo Nemci lahko podučili o tragediji Wieluna in njegovih prebivalcev in kako je bil videti začetek druge svetovne vojne," je še dejal Duda.

Steinmeier je priznal, da dogodki v Wielunu v Nemčiji niso dovolj znani. Vendar pa sta kljub tragičnim zgodovinskim dogodkom skupaj z Dudo poudarila, da je treba s spravo med narodoma in državama nadaljevati. Sama sta vneta zagovornika sprave, sta zatrdila.

Prisotnost nemškega predsednika v Wielunu je oblika moralnega zadoščenja, soočanje s težko zgodovinsko resnico pa se krepi odpuščanje in gradi prijateljstvo, je še dejal Duda.

Steinmeier je izrazil hvaležnost Poljski za pripravljenost na spravo, pa tudi za njena prizadevanja za svobodo, kar je, kot je izpostavil, pomagalo pri rušenju železne zavese.

Poljski premier Mateusz Morawiecki je bil medtem na slovesnosti v Gdansku manj spravljiv. Dejal je, da bi Poljska morala zahtevati odškodnino za izgube med drugo svetovno vojno. "Moramo spregovoriti o teh izgubah. Moramo zahtevati resnico in moramo zahtevati odškodnino," je dejal.

Izgube, ki jih je utrpela Poljska med drugo svetovno vojno, so bile desetkrat višje od stroškov, ki jih je namenila za izgradnjo in razvoj države po prvi svetovni vojni, je dejal Morawiecki. Izgube šestih milijonov poljskih državljanov pa je označil za "genocid velikanskih razsežnosti, genocid poljskega naroda", je dejal na slovesnosti na polotoku Westerplatte pred Gdanskom, ki je bil ena prvih tarč nacističnih sil ob napadu na Poljsko.

Glavna spominska slovesnost ob 80. obletnici začetka druge svetovne vojne bo danes v Varšavi. Na slovesnosti pričakujejo delegacije iz več kot 40 držav. Prišlo bo tudi okoli 20 predsednikov držav, med njimi slovenski predsednik Borut Pahor.


Najbolj brano