Nemčija odobrila dobavo tankov leopard Ukrajini. Rusija: Gre za nevarno odločitev.

Nemčija je dala zeleno luč za dobavo tankov leopard Ukrajini, je danes v Berlinu sporočil tiskovni predstavnik nemške vlade Seffen Hebestreit. Ruski veleposlanik v Nemčiji Sergej Nečajev se je danes kritično odzval na odločitev nemške vlade. Po njegovih besedah je ta odločitev izjemno nevarna in konflikt v Ukrajini prestavlja na novo raven konfrontacije.

BERLIN > Berlin bo Ukrajini dobavil 14 tankov leopard 2A6 iz zalog nemške vojske, obenem pa je dal dovoljenje drugim državam, da Kijevu dobavijo omenjene tanke.

Kijev skupaj z več zahodnimi državami, med drugim Poljsko, je že dlje časa pozival Nemčijo, naj izda dovoljenje za dobavo tankov leopard, ki jih je Ukrajini pripravljeno poslati več evropskih držav. Nemčija, ki mora kot proizvajalka odobriti vsak izvoz tankov, tudi iz drugih držav, je bila do tega doslej zadržana.

Bojni tanki leopard zaradi svoje vsestranskosti veljajo za ene najuglednejših na svetu in bi po mnenju mnogih lahko spremenili potek vojne v Ukrajini.

"Cilj je, da hitro sestavimo dva tankovska bataljona s tanki leopard 2 za Ukrajino," je dejal tiskovni predstavnik nemške vlade Seffen Hebestreit. Poleg tankov celoten nemški paket pomoči vključuje logistiko, oborožitev in vzdrževanje.

Pojasnil je, da bodo "zelo hitro" začeli usposabljanje ukrajinskih vojakov za uporabo tankov, potekalo pa bo v Nemčiji.

"Ta odločitev sledi naši znani usmeritvi pomagati Ukrajini po najboljših močeh. Pri tem smo usklajeni na mednarodni ravni," pa je ob objavi odločitve sporočil kancler Olaf Scholz.

“Izjemno nevarna odločitev”

“Ta izjemno nevarna odločitev prestavlja konflikt na novo raven konfrontacije in je v nasprotju z izjavami nemških politikov o nepripravljenosti Nemčije, da bi se vanj vpletla,” je ruski veleposlanik v Nemčiji Sergej Nečajev zapisal v izjavi.

Po njegovih besedah Nemčija in njene zahodne partnerice niso zainteresirane za diplomatsko rešitev spora, temveč - nasprotno - stavijo na njegovo zaostrovanje. "Odločitev Berlina pomeni, da se Nemčija dokončno odpoveduje zgodovinski odgovornosti do našega naroda zaradi grozljivih zločinov nacizma" v drugi svetovni vojni, je dejal Nečajev.


Najbolj brano