Nemčija in Italija tik pred sklenitvijo dogovora o vračanju migrantov

Nemčija je tik pred sklenitvijo dogovora o vračanju prosilcev za azil v Italijo, ki so bili pred tem tam že registrirani, je danes povedal nemški notranji minister Horst Seehofer. Njegov avstrijski kolega Herbert Kickl, ki ga je danes Seehofer gostil v Berlinu, je medtem poudaril, da Avstrija ne bo sprejemala beguncev, rešenih na morju.

BERLIN > “Smo že zelo zelo daleč in smo tik pred dogovorom z Italijo,” je po srečanju s Herbertom Kicklom povedal Horst Seehofer, kot poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nemški notranji minister sicer ne pričakuje, da se bo s takšnim dogovorom zmanjšalo število prihodov prosilcev za azil v Nemčijo. Lahko bi se namreč zgodilo, da bi Italija v zameno za sprejemanje na nemški meji zavrnjenih prosilcev, od Nemčije pričakovala, da bo ta sprejela enako število ljudi, rešenih na morju. “To ni rešitev begunskega problema,” je poudaril.

Povedal je še, da je Nemčija doslej sprejela 100 ljudi, ki jih je Italija rešila na morju. Poudaril je, da je s trenutnim stanjem na tem področju “zelo nezadovoljen”, saj pošiljanje beguncev iz Italije ni urejeno s postopkom.

Seehofer je že sredi avgusta podobna dogovora sklenil s Španijo in Grčijo, v skladu s katerima morajo biti prosilci za azil, ki so bili zabeleženi v evropski podatkovni zbirki prstnih odtisov Eurodac, vrnjeni v 48slo urah.

Avstrijski notranji minister je medtem izrazil nasprotovanje reševanju migrantov na morju in poudaril, da njegova država tudi v prihodnje ne bo sprejemala rešenih ljudi, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

Sta se pa oba zavzela za uresničitev sklepov junijskega vrha EU, na katerem so se dogovorili za vzpostavitev platform za izkrcanje migrantov v tretjih državah.


Najbolj brano