Nemčija dobiva semaforsko koalicijo

Nemčija bo po skoraj natanko dveh mesecih koalicijskih pogajanj dobila “semaforsko” koalicijo, ki jo bodo tvorili rdeči socialdemokrati, rumeni liberalci in Zeleni. Vlado bo vodil dosedanji finančni minister v vladi Angele Merkel Olaf Scholz.

Olaf Scholz bo vodenje vlade prevzel od svoje dolgoletne šefinje, 
odhajajoče kanclerke Angele Merkel, ki se za še en  mandat ni 
potegovala. Foto: Profimedia
Olaf Scholz bo vodenje vlade prevzel od svoje dolgoletne šefinje, odhajajoče kanclerke Angele Merkel, ki se za še en mandat ni potegovala. Foto: Profimedia

NEMČIJA > Koalicije teh treh strank Nemčija v svoji zgodovini še ni imela, splošno pričakovanje pa je, da bo boj proti klimatskim spremembam visoko na seznamu njenih prioritet. Glede na to, da bosta v koaliciji morali sobivati socialdemkratska stranka Olafa Scholza, ki je šla na volitve z obljubo o dvigu minimalne plače, in liberalna Stranka svobodnih demokratov (FDP), ki je nenaklonjena dvigovanju davkov, se najbrž ne obeta enostavno vladanje, se strinjajo opazovalci.

Stranke so se v pogodbi med drugim zavezale k opustitvi premoga do leta 2030 in k doseganju ogljične nevtralnosti do leta 2045. Do leta 2030 želijo doseči, da bi Nemčija 80 odstotkov energije pridobila iz čistih virov. Trenutno ti predstavljajo 65 odstotkov.

Nemčija v svoji zgodovini še ni imela koalicije, kakršna prihaja na oblast zdaj.

Ena od prvih nalog, s katerimi se bo morala soočiti nova vlada, je pandemija covida-19. Scholz je napovedal, da bodo za izplačilo dodatkov zdravstvenim delavcem, ki so v prvih bojnih vrstah pri spopadanju s pandemijo, namenili milijardo evrov.

V Nemčiji ni navade, da bi v koalicijsko pogodbo vnašali tudi imena posameznih ministrov, ki bodo zasedli položaje, navadno se vanjo vnese le, kateri resorji pripadejo kateri stranki. Kot so povedali včeraj popoldne ob predstavitvi koalicijske pogodbe, bo vodilna vladna stranka SPD vodila notranje zadeve, obrambo, delo, in zdravje. Kot je bilo že pred včerajšnjo predstavitvijo pričakovati, bo predsednik FDP Christian Lindner prevzel vodenje finančnega ministrstva, ob tem bo stranka vodila še pravosodje, promet, in izobraževanje. Zeleni bodo prevzeli dve močni ministrstvi. Sopredsedujoča stranki Annalena Baerbock in Robert Habeck bosta prevzela superministrstvo, zadolženo za usklajevanje gospodarstva in skrbi za okolje (Habeck) in zunanje ministrstvo (Baerbock). Annalena Baerbock bo hkrati prva zunanja ministrica v zgodovini Nemčije. Ob tem bo stranka vodila še resorje za okolje, kmetijstvo ter za varstvo potrošnikov.

Priljubljeni Scholz, ki velja za severnjaško zadržanega, a učinkovitega, je socialdemokrate pripeljal do zmage po kar štirih mandatih Angele Merkel. Zadnji socialdemokrat, ki je vodil nemško zvezno vlado, je bil na prelomu tisočletij Gerhard Schröder, danes visoki uslužbenec ruske naftne družbe Rosneft.


Najbolj brano