Nekdanji pravosodni minister Jeff Sessions želi osvojiti nekdanji sedež v senatu

Nekdanji senator iz Alabame in prvi pravosodni minister v vladi predsednika ZDA Donalda Trumpa Jeff Sessions se je odločil, da se bo leta 2020 podal v boj za svoj stari senatni sedež, ki ga danes zaseda demokrat Doug Jones.

WASHINGTON > Sessions je po vmesnih kongresnih volitvah novembra lani zapustil položaj pravosodnega ministra, na katerem je leto dni prenašal kritike predsednika Trumpa, ker ni ustavil preiskave ruskega vpletanja v ameriške volitve leta 2016.

Alabama je imela posebne volitve za njegov senatni sedež leta 2017, ko je bil kandidat republikancev nekdanji konservativni vrhovni sodnik države Roy Moore, ki je bil obtožen spolnega nadlegovanja mladoletnic. Kljub Trumpovi podpori je Moore volitve v izjemno konservativni Alabami izgubil.

Sessions bo moral najprej prestati bitko znotraj republikanske stranke, saj se je za spopad z demokratom Jonesom leta 2020 prijavilo že več njihovih kandidatov. Poleg tega bo zanimivo videti, kaj bo storil Trump, ki je imenovanje Sessionsa na položaj pravosodnega ministra označil za svojo največjo napako.

Vsi republikanci, ki se že potegujejo za senatno nominacijo stranke v Alabami, sicer kar tekmujejo v izražanju pripadnosti Trumpu.


Najbolj brano