Nato ostaja osredotočen na evakuacije, poziva talibane, naj ljudem omogočijo odhod

Glavna naloga Nata ostaja varna evakuacija državljanov zavezniških in partnerskih držav ter afganistanskih sodelavcev iz Afganistana, je v Bruslju danes dejal generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg. Talibane je ob tem pozval, naj ljudem omogočijo, da zapustijo Afganistan. Zavezništvo se bo pri evakuacijah še naprej tesno usklajevalo.

BRUSELJ, LJUBLJANA > “Naša prva naloga sedaj je nadaljevati varno evakuacijo naših državljanov in partnerskih držav ter ogroženih Afganistancev, zlasti tistih, ki so pomagali pri našem delovanju,” so se na današnjem izrednem video zasedanju strinjali zunanji ministri Nata.

Zavezništvo od talibanov pričakuje, da bodo omogočili prosto pot ljudem, ki želijo zapustiti državo, tudi Afganistancem, je na novinarski konferenci po srečanju dejal Jens Stoltenberg.

“Pozivamo tiste, ki imajo oblast v Afganistanu, da spoštujejo in omogočijo njihov varen in urejen odhod, tudi prek mednarodnega letališča v Kabulu,” so ministri zapisali v skupni izjavi. Dokler se operacije evakuacije nadaljujejo, bomo ohranili tesno operacijsko usklajevanje v okviru zavezniških vojaških sredstev" na letališču v Kabulu, so navedli.

Več članic je danes načelo vprašanje možnega podaljšanja roka za evakuacije, je povedal Stoltenberg in dodal, da so ZDA, ki jih je na zasedanju zastopal državni sekretar Antony Blinken, potrdile, da rok ostaja 31. avgust.

Sicer pa je sedaj glavni izziv za zavezništvo zagotoviti, da lahko ljudje dosežejo in vstopijo na letališče v Kabulu. To je bilo po besedah Stoltenberga eno glavnih vprašanj današnjega virtualnega sestanka, na katerem je sodeloval tudi zunanji minister Anže Logar.

V razpravi je Logar poudaril potrebo po zagotovitvi varne in urejene evakuacije tujih državljanov, osebja in lokalnih sodelavcev ter pozval h končanju nasilja in zaščiti civilnega prebivalstva, je na twitterju sporočilo slovensko zunanje ministrstvo.

V sprejeti izjavi so ministri sicer izrazili globoko zaskrbljenost nad zaskrbljujočimi dogodki v Afganistanu in pozvali k takojšnji prekinitvi nasilja. Prav tako izražajo globoko zaskrbljenost glede poročil o resnih kršitvah človekovih pravic in zlorabah v Afganistanu. Pri tem so pozvali k spoštovanju mednarodnih norm in standardov o človekovih pravicah in mednarodnem humanitarnem pravu.

Afganistanci si zaslužijo živeti v varnosti, zaščiti in dostojanstvu ter graditi na pomembnih političnih, gospodarskih in družbenih dosežkih, ki so jih dosegli v zadnjih dvajsetih letih. Nato stoji ob strani akterjem civilne družbe, ki morajo biti še naprej sposobni varno opravljati svojo vlogo v afganistanski družbi, so poudarili.

Vse strani v Afganistanu so tudi pozvali, naj si v dobri veri prizadevajo za vzpostavitev vključujoče in reprezentativne vlade, vključno s pomembnim sodelovanjem žensk in manjšin. Zavezništvo se je tudi odločilo, da v sedanjih okoliščinah začasno ustavi vso pomoč afganistanskim oblastem.

Zunanji ministri Nata so se sestali na današnjem izrednem sestanku, da bi razpravljali o razvoju dogodkov v Afganistanu in skupnemu pristopu zaveznic po talibanskem prevzemu nadzora v tej državi, od koder se nadaljuje evakuacija tujih in afganistanskih državljanov.

Do srečanja je prišlo po torkovem izrednem zasedanju veleposlanikov Nata, po katerem je generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg priznal, da je zavezništvo presenetil hiter prevzem Afganistana s strani talibanov.

Več članic Nata je takrat napovedalo, da bodo v Kabul poslale dodatna letala, da bi pomagali evakuirati ljudi iz Afganistana.


Najbolj brano