Na Zelenem tednu tudi Primorci

V Berlinu bo jutri odprl vrata največji živilski sejem na svetu, Zeleni teden (Grüne Woche), na katerem se že tradicionalno predstavlja tudi Slovenija. Tokrat je v ospredje postavila pivovarstvo in hmeljarstvo, med slovenskimi razstavljalci pa so tudi tri primorska zagonska podjetja - Urban Planty, Barba sol in Gorki chili.

Mednarodni sejem za kmetijstvo, prehrano in vrtnarstvo Zeleni 
teden, ki ga pripravljajo že od leta 1926,   vsako leto našteje več kot 
400.000 obiskovalcev. Foto: Anagoria/Wikipedia
Mednarodni sejem za kmetijstvo, prehrano in vrtnarstvo Zeleni teden, ki ga pripravljajo že od leta 1926, vsako leto našteje več kot 400.000 obiskovalcev. Foto: Anagoria/Wikipedia

SLOVENIJA, BERLIN > Mednarodni sejem za kmetijstvo, prehrano in vrtnarstvo Zeleni teden, ki ga pripravljajo že od leta 1926, vsako leto našteje več kot 400.000 obiskovalcev. Na letošnji 84. izvedbi se bo do 27. januarja predstavljalo približno 1700 razstavljalcev iz več kot 60 držav.

Goriška pivovarja in koprski start-upi

V slovenskem 126 kvadratnih metrov velikem pavilijonu, ki ga organizira kmetijsko ministrstvo, bodo letos v ospredju mikropivovarji. V sodelovanju z Združenjem slovenskih pivovarn, Združenjem hmeljarjev Slovenije in Inštitutom za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije se bodo predstavile pivovarne Vizir iz Črnomlja, Tektonik iz Ljubljane, Hopsbrew in Adam Ravbar iz Domžal, Maister iz Komende, Ressel iz Kostanjevice na Krki, Green Gold iz Savinjske doline, Reservoir dogs iz Nove Gorice, Barut Brewing iz Kamnika, Frizi Beer iz Haloz, Castra iz Ajdovščine in Človeška ribica iz Vrhnike ter Pivovarna Laško Union in Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije.

S svojimi izdelki se bodo predstavila tudi tri manjša zagonska podjetja, vsa tri doma na Koprskem, ki so sodelovala tudi v prvi sezoni televizijske oddaje Štartaj, Slovenija!. Ekipa podjetja Urban Planty bo predstavila svoje inovativne pripomočke za urbano vrtnarjenje, podjetje Barba sol domiselne različice aromatične soli, Gorki chili pa svojo ponudbo pekočih omak in drugih izdelkov iz čilija.

Slovenija kot čebelarska dežela se bo na sejmu predstavila tudi s proizvodi čebelarstva Šauperl. Kot vsako leto pa bodo v slovenskem paviljonu obiskovalcem zagotovili tudi pogostitev s tipično slovensko hrano in vini. Letošnja država partnerica je Finska, ki se na sejmu predstavlja s sloganom Iz divjine.

Sejem bo jutri odprl vrata obiskovalcem, že danes pa so pripravili slovesno odprtje, ki se ga je udeležila tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec. Medtem ko bo jutrišnji dan namenila dvostranskim srečanjem, se bo ministrica v soboto v Berlinu udeležila vrha kmetijskih ministrov.

Ministri o digitalnih tehnologijah v kmetijstvu

Razprava se bo osredotočala na digitalne tehnologije in njihov potencial v kmetijstvu. Pivčeva sodeluje v skupini ministrov, ki bodo v okviru srečanja obravnavali vprašanje dostopa kmetovalcev do modernih tehnologij.

Slovenija je v programu razvoja podeželja za obdobje 2014-2020 digitalizacijo kmetijstva postavila za prioriteto, zaobseženo v več ukrepih. “Pametno kmetijstvo ima namreč velik potencial za doseganje bolj produktivne in trajnostne kmetijske proizvodnje, ki temelji na bolj natančnem in učinkovitejšem pristopu” poudarjajo na kmetijskem ministrstvu.


Najbolj brano