Na vzhodu in jugu Ukrajine začetek glasovanja o priključitvi Rusiji

Na ozemljih na vzhodu in jugu Ukrajine, ki so v celoti ali delno pod nadzorom ruskih sil, so se danes začeli referendumi o priključitvi Rusiji, ki so jih Kijev in zahodni zavezniki obsodili kot nezakonito prilaščanje ozemlja. Referendumi v regijah Lugansk, Doneck, Herson in Zaporožje naj bi trajali do torka, ko bodo začeli s preštevanjem glasov.

DONECK, MOSKVA > Vodja proruskih separatistov v Donecku Denis Pušilin je današnji dan označil za "zgodovinskega" v samooklicani Ljudski republiki Doneck. "Ta referendum je odločilen, pomeni prehod v novo realnost," je dejal v videu, objavljenem davi na novičarskem kanalu Telegram.

Leonid Pasečnik, vodja samooklicane Ljudske republike Lugansk, pa je povedal, da čakajo na ta referendum od leta 2014, in ga označil za "naše skupne sanje in skupno prihodnost".

Po poročanju ruskih tiskovnih agencij se je glasovanje v vseh štirih regijah začelo davi ob 8. uri po krajevnem času (7. uri po srednjeevropskem času). V doneški regiji je bilo natisnjenih več kot 1,5 milijona glasovnic, v Zaporožju naj bi bilo volilnih upravičencev več kot 500.000, osrednja proruska volilna komisija regije Herson pa pričakuje, da se bo glasovanja udeležilo približno 750.000 volilcev.

Iz varnostnih razlogov bo glasovanje v omenjenih štirih regijah v prvih dneh potekalo v skupnostih in od vrat do vrat, medtem ko bo osebno glasovanje na voliščih potekalo izključno v torek. Za evakuirane iz Ukrajine so volišča danes odprli tudi v več ruskih mestih.

V vzhodnih regijah Doneck in Lugansk, ki ju je Moskva tik pred začetkom invazije na Ukrajino že priznala kot neodvisni ljudski republiki, prebivalci odgovarjajo na vprašanje, ali podpirajo "vstop njihove republike v Rusijo".

V Hersonu in Zaporožju pa bodo volivci odgovarjali na vprašanje, ali so za odcepitev od Ukrajine, oblikovanje neodvisne države v svoji regiji in njeno priključitev Ruski federaciji.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v sredinem nagovoru, ko je napovedal delno mobilizacijo ruskih rezervistov za bojevanje v Ukrajini, dejal, da bo Rusija spoštovala odločitev, sprejeto na referendumih.


Najbolj brano