Na Švedskem začetek sojenja terorističnemu napadalcu iz Stockholma

Skorajda leto dni po terorističnem napadu z ukradenim tovornjakom v središču švedske prestolnice Stockholm se je danes na Švedskem začel sodni proces proti napadalcu. Napadalec, prosilec za azil iz Uzbekistana, je tudi ob začetku sodnega procesa priznal krivdo za napad.

STOCKHOLM > V napadu v Stockholmu, ki velja za enega najvarnejših evropskih mest, je 7. aprila lani umrlo pet ljudi, deset jih je bilo ranjenih. Kot je danes na sodišču dejal odvetnik napadalca Johan Eriksson, je želel Rahmat Akilov, ki je bil v času napada star 39 let, z napadom prisiliti Švedsko, da se odpove mednarodnemu boju proti skrajni skupini Islamska država.

Odvetnik je na sodišču danes še dejal, da je Akilov "ukradel tovornjak ... in odpeljal po poti, ki jo je opisal tožilec. Ubil je pet ljudi in ranil deset".

Po napadu je Akilov pobegnil, a so ga zahvaljujoč posnetkom nadzornih kamer aretirali nekaj ur po napadu. Že med zaslišanjem je priznal krivdo za napad.

Na Švedskem so Akilovu leta 2016 zavrnili prošnjo za azil. Dan pred napadom je obljubil zvestobo IS, čeprav skupina uradno ni nikoli prevzela odgovornost za napad.

Tožilstvo je za napadalca zahtevalo dosmrtno ječo. Obtoženi po navedbah tožilstva namreč ni ubil samo pet ljudi, ampak je tudi tvegal, da bi umrlo ali bilo huje poškodovanih še 150 ljudi. Po morebitni izrečeni zaporni kazni naj bi Akilova izgnali iz države.


Najbolj brano