Na Slovaškem ponekod ponavljajo množično testiranje na novi koronavirus

Na Slovaškem bodo danes in v nedeljo ponovili množično testiranje na novi koronavirus, ki tokrat ne bo potekalo po vsej državi, ampak regionalno omejeno v približno 500 občinah. Množično testiranje se medtem nadaljuje tudi na Južnem Tirolskem v Italiji.

 Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

BRATISLAVA, BOLZANO Na Slovaškem so v začetku novembra z antigenskimi testi na novi koronavirus testirali vse prebivalce, starejše od deset let. Zdaj so se odločili, da v približno 500 manjših občinah, ki so takrat beležile velik odstotek okužb z novim koronavirusom, danes in v nedeljo že tretjič izvedejo tovrstno testiranje.

Slovaški premier Igor Matovič je ob tem sporočil, da ta konec tedna nesodelovanja na testih za razliko od testiranja v začetku meseca ne bodo sankcionirali. Številni si že zastavljajo vprašanje, koliko od skupno 400.000 prebivalcev teh občin se bo zaradi tega sedaj dejansko testiralo.

Se pa medtem v državi že pripravljajo na novo testiranje vseh prebivalcev, starejših od deset let. Začetek je predviden za 2. december.

Prostovoljno množično testiranje na novi koronavirus so v petek začeli tudi na Južnem Tirolskem v Italiji, kjer nameravajo do nedelje s hitrimi testi preveriti približno dve tretjini prebivalcev oziroma okoli 350.000 ljudi. Testiranja se lahko udeležijo vsi od petega leta starosti.

V petek so italijanski mediji poročali o dolgih vrstah pred mesti za odvzem vzorca, ki jih je okoli 200. Prvi dan so testirali več kot 103.000 ljudi, od tega je bilo 1,5 odstotka pozitivnih.

V Turčiji pa so danes začeli veljati strožji ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Ob koncih tedna bo veljala nočna policijska ura, do konca leta bo šolanje potekalo na daljavo, zaprli so kinodvorane. Omejili so tudi gibanje vsem, ki so mlajši od 20 let ali starejši od 65.


Najbolj brano