Na Severnem Irskem prvič več katolikov kot protestantov

Na Severnem Irskem je število katolikov prvič preseglo število protestantov, kažejo danes objavljeni podatki iz popisa prebivalstva. 42,3 odstotka od skoraj dveh milijonov prebivalcev pokrajine se ima za katolike, 37,3 odstotka pa za protestante ali pripadnike drugih krščanskih veroizpovedi. Nekaj več kot devet odstotkov jih ne pripada nobeni veri.

BELFAST > Ob popisu leta 2011 je bilo katolikov 45 odstotkov, protestantov pa 48 odstotkov, deset let prej pa je bilo protestantov še 53 odstotkov.

Danes objavljeni podatki tudi kažejo, da se slabih 32 odstotkov prebivalcev pokrajine opredeljuje za Britance, 29 odstotkov se jih ima za Irce, slabih 20 odstotkov pa se jih identificira kot Severni Irci. Pred desetimi leti se je za Britance imelo 40 odstotkov ljudi.

Sicer pa ima v pokrajini 46,6 odstotka ljudi le britanski potni list, 26,5 odstotka le irskega, 5,5 odstotka pa oba. Število slednjih se je povečalo od referenduma o brexitu leta 2016.

Povečanje deleža katolikov oziroma padanje deleža protestantov bo po pričakovanjih v pokrajini še okrepilo pozive k razpisu referenduma o združitvi Severne Irske z Irsko.

K njemu pozivajo predvsem v nacionalistični stranki Sinn Fein, ki je zmagala na zadnjih regionalnih volitvah v pokrajini maja letos. To je bilo prvič, da so na volitvah največ glasov dobili katoliški nacionalisti. Sinn Fein je bil sicer v preteklosti politično krilo teroristične skupine Irska republikanska armada (Ira).

Po drugi strani unionisti zavračajo povezavo med popisom prebivalstva in referendumom o tem, ali naj bo pokrajina na severnem delu irskega otoka še naprej pod britansko krono.

V skladu z velikonočnim sporazumom iz leta 1998, ki je naredil konec desetletjem sektaškega nasilja, mora sekretariat Združenega kraljestva za Severno Irsko referendum organizirati, "če v danem trenutku oceni, da bi večina volivcev želela, da Severna Irska ni več del Združenega kraljestva".

Največja unionistična stranka DUP po majskih volitvah zavrača delitev oblasti v pokrajini s Sinn Feinom, kot razlog pa navaja nasprotovanje severnoirskemu protokolu, ki je bil dogovorjen ob izstopu Velike Britanije iz EU. Trdijo, da carinski nadzor blaga, ki na Severno Irsko pride iz Anglije, Walesa ali Škotske, ogroža obstoj pokrajine v Združenem kraljestvu.

Carinski nadzor je bil vzpostavljen za zaščito evropskega notranjega trga, saj je meja med obema deloma otoka tudi po brexitu ostala odprta.

Severna Irska je bila ustanovljena leta 1921 po razdelitvi irskega otoka. Južni del je leta 1922 postal svobodna država Irska, severni del s tedaj večinsko protestantskim prebivalstvom pa je ostal del Združenega kraljestva.


Najbolj brano