Na Novi Zelandiji v rahljanje ukrepov po 90-odstotni precepljenosti

Na Novi Zelandiji bodo stroge ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa rahljali potem, ko bo proti covidu-19 cepljenih 90 odstotkov prebivalcev, je sporočila novozelandska premierka Jacinda Ardern, poročajo tuje tiskovne agencije.

WELLINGTON > Ko bo ta cilj dosežen, bo Nova Zelandija uvedla nov sistem covidnega semaforja glede na število primerov okužbe in obremenitve zdravstvenega sistema. V primeru zelene obarvanosti se bodo na primer nekateri lokali lahko odprli za popolnoma cepljene ljudi, do takrat pa veljajo stroge omejitve, tudi če se pojavi le nekaj primerov okužbe, je pojasnila.

"Če želite početi stvari, ki so vam všeč, se morate cepiti," je dejala Ardernova. Kot je poudarila, ta pristop daje upanje skoraj dvema milijonoma prebivalcev Aucklanda, kjer je že devet tednov v veljavi ustavitev javnega življenja.

"Če ste cepljeni, boste lahko uživali v stvareh, ki jih imate radi, prepričani, da so ljudje okoli vas in okolje, v katerem ste, čim bolj varni," je dodala.

Na Novi Zelandiji je bilo doslej z dvema odmerkoma cepljenih 68 odstotkov prebivalcev, 86 odstotkov pa jih je prejelo en odmerek cepiva.

Nova Zelandija, ki je bila vzor v boju proti covidu-19, se sooča s širjenjem bolj nalezljive različice delta, in to kljub temu, da v največjem mestu v državi, Aucklandu, že več kot dva meseca velja stroga ustavitev javnega življenja.

V četrtek so na Novi Zelandiji prvič doslej v enem dnevu zabeležili trimestno število okužb z novim koronavirusom. V državi s petimi milijoni prebivalcev so sicer doslej potrdili nekaj manj kot 5000 primerov okužb, umrlo je 28 ljudi.


Najbolj brano