Na jugu Kitajske zaradi porasta okužb med učenci zapirajo šole in testirajo prebivalstvo

V provinci Fujian na jugu Kitajske beležijo porast okužb z novim koronavirusom, ki se širijo tudi med šolarji. V mestu Putian so tako odredili zaprtje šol, da bi več milijonov prebivalcev testirali na koronavirus. Gre za prvi večji izbruh koronavirusa na Kitajskem od začetka pandemije covida-19, povezan s šolami.

Fotografija je simbolična. Foto: pixabay.com
Fotografija je simbolična. Foto: pixabay.com

PEKING > Na Kitajskem so danes zabeležili 59 lokalnih primerov prenosa virusa, vse v provinci Fujian. V ponedeljek so potrdili 22 lokalnih primerov.

Oblasti domnevajo, da je virus na območje prinesel moški, ki se je nedavno vrnil iz Singapurja. Simptome bolezni je razvil šele po izteku 14-dnevne karantene. Okužen je s koronavirusno različico delta.

12-letni sin tega moškega in njegov sošolec sta bila med prvimi, pri katerih so prejšnji teden potrdili okužbo. Skupaj se je doslej okužilo več kot 36 otrok, tudi osem vrtčevskih, so danes sporočile mestne oblasti.

V mestu Putian so zaradi izbruha, v okviru katerega so potrdili več kot 100 okužb, odredili testiranje vseh 3,2 milijona prebivalcev.

Tam so odredili zaprtje šol. Zgledu je danes sledilo bližnje pristaniško mesto Xiamen, kjer so ustavili avtobusne povezave na dolge razdalje in odredili testiranje vseh prebivalcev.

Na Kitajskem so doslej porabili več kot dve milijardi odmerkov cepiva proti covidu, je poročala kitajska tiskovna agencija Xinhua. To zadostuje za precepljenost okoli 70 odstotkov prebivalcev. Vendar pa večina majhnih otrok ostaja necepljenih. Zato se bojijo, da bi izbruh v Fujianu nesorazmerno prizadel najranljivejše.


Najbolj brano