Na Češkem največ novih okužb z novim koronavirusom od začetka aprila

Na Češkem so v nedeljo zabeležili največ novih okužb z novim koronavirusom po 3. aprilu, ko je bila epidemija covida-19 na vrhuncu. Kot so namreč sporočili, so v minulih 24 urah potrdili kar 305 novih primerov okužbe, dan pred tem pa 260. A češki minister za zdravje Adam Vojtech ocenjuje, da ne gre za drugi val.

 Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

PRAGA > Kot je danes pojasnil 33-letni minister, je namreč vzrok za nenaden porast v številu okužb lokalno žarišče novega koronavirusa v industrijskem Moravsko-šlezijskem okraju. Tam zdaj izvajajo množično testiranje rudarjev, zaposlenih v državni premogovniški družbi OKD, in njihovih stikov.

Ponekod na vzhodu države bodo poleg tega znova zaostrili nekatere ukrepe za zajezitev virusa, medtem ko bodo drugod po državi nadaljevali z njihovim odpravljanjem oziroma omilitvijo. Na vzhodu bodo tako do nadaljnjega znova prepovedana zbiranja več kot 100 ljudi, tam bo tudi še obvezna nošnja zaščitnih mask, medtem ko se ta obveza drugod po državi 1. julija večinoma odpravlja.

Češko ministrstvo za zdravje tudi ocenjuje, da razmere v prestolnici Praga, ki je zelo priljubljena med turisti z vsega sveta, ostajajo stabilne.

Na Češkem so doslej zabeležili 11.603 okužb in 348 smrti zaradi covida-19.


Najbolj brano