Na Češkem naj ne bi podaljšali izrednih razmer

Češki premier Andrej Babiš po izteku 30. aprila ne namerava podaljšati izrednih razmer, ki so jih na Češkem uvedli zaradi epidemije novega koronavirusa, danes poročajo češki mediji.

PRAGA > Koalicijske stranke so načeloma dosegle takšen dogovor, potem ko so se socialdemokrati (ČSSD) notranjega ministra Jana Hamačka odpovedali zahtevi po podaljšanju izrednih razmer do sredine maja.

Za to so se odločili, ker Babiševa stranka Ano podaljšanja ne podpira. "Če premier podaljšanja ne podpira, je nima smisla zahtevati," je dejal Hamaček, ki vodi skupino za boj proti koronavirusu.

Ni pa niti gotovo, da bi manjšinski vladi uspelo dobiti večino v parlamentu za podaljšanje izrednih razmer, tudi če bi to predlagala.

Odločitev sicer ne bo vplivala na veljavne ukrepe omejitve gibanja in policijske ure, saj niso bili sprejeti v okviru izrednih razmer, ampak zaščite javnega zdravja.

Izredne razmere na Češkem veljajo od 12. marca, ko jih je vlada uvedla za 30 dni. Nato jih je parlament podaljšal še do 30. aprila. Morebitno novo podaljšanje bi morali prav tako potrditi poslanci.

Država sicer ukrepe postopno sprošča s postopnim odpiranjem trgovin in storitev, a šole in restavracije ostajajo zaprte. Obvezne so tudi zaščitne maske na javnih krajih.

Kritika strogih ukrepov pa je vse glasnejša. Bivši češki predsednik Vaclav Klaus je tako za časnik Pravo dejal, da so prišli do točke, ko bi ljudje morali povedati, da imajo dovolj. V maju pričakuje "vstajo množic", opozarja pa tudi na gospodarsko krizo in vzpostavitev večjega nadzora nad prebivalci. Sprašuje se, koliko prepovedi bo ostalo po koncu krize zaradi koronavirusa, navaja dpa.

Na Češkem so do danes potrdili 7041 primerov okužbe z novim koronavirusom, umrlo je 204 ljudi. Okoli 1800 bolnikov je okrevalo.


Najbolj brano