Mount Everest zahteval prvo letošnjo žrtev

V gorah v Himalaji so v zadnjih dneh umrli najmanj štiri plezalci, več jih je tudi pogrešanih. Večina je državljanov Indije, med njimi pa je tudi 28-letni Indijec Ravi Thakar, prva smrtna žrtev na Mount Everestu letos.

KATMANDU > 28-letnega Indijca Ravija Thakarja je njegova ekipa danes našla mrtvega v njegovem šotoru na Mount Everestu na 7920 metrih nadmorske višine. Pogrešan je tudi Irec Seamus Lawless, ki mu je v četrtek zdrsnilo blizu vrha na 8300 metrih nadmorske višine. Oba sta iz osemčlanske ekipe Saray Khumalo, prve temnopolte plezalke, ki je osvojila to najvišjo goro sveta.

Dva Indijca sta v četrtek umrla tudi na Kangčendzengi, tretji najvišji gori sveta. Državljan Čila, ki je prav tako plezal tam, je pogrešan.

Na bližnji gori Makalu, petem najvišjem vrhu sveta, je v četrtek življenje izgubil 35-letni indijski vojak, od takrat pa je pogrešan tudi 52-letni Indijec, ki je v četrtek pri sestopu verjetno zaostal za svojo ekipo. Prejšnji teden je tam umrl perujski plezalec Richard Hidalgo.

Lani je na 8848 metrov visokem Mount Everestu umrlo pet ljudi.

V Himalaji je trenutno vrhunec alpinistične sezone, saj je med poznim aprilom in koncem maja tam ugodno vreme za plezanje.


Najbolj brano