Morawiecki: Poti Poljske in Madžarske so se razšle

Poti Poljske in Madžarske so se razšle, je v petek po poročanju poljske tiskovne agencije PAP dejal poljski premier Mateusz Morawiecki. Tesno partnerstvo dveh višegrajskih držav je razpadlo zaradi različnih stališč do ruske vojne v Ukrajini.

VARŠAVA > Morawiecki je v petek po srečanju s kmeti v mestu Kozki odgovarjal na novinarska vprašanja. Med drugim so ga vprašali, ali se strinja z nedavnimi besedami madžarskega premierja Viktorja Orbana, da je vojna v Ukrajini zamajala poljsko-madžarsko sodelovanje. Orban je sicer ocenil, da so cilji obeh držav enaki, a medtem ko Madžarska vojno vidi kot konflikt dveh slovanskih narodov Poljaki "čutijo, da se v njej borijo tudi oni".

"Potrjujem besede premierja Orbana, da so se poti Poljske in Madžarske razšle," je dejal Morawiecki. Je pa zatrdil, da Poljska ne igra nobene vloge v vojni v Ukrajini. "V vojni se borijo Ukrajinci," je podčrtal.

Njihovo "herojsko bitko" sicer podpira tuje orožje, večinoma ameriško, a tudi britansko, poljsko in iz številnih drugih držav, s čimer naj bi Ukrajincem pomagali "obraniti suverenost". "Želimo, da Ukrajina preživi in ohrani svojo ozemeljsko celovitost, svojo suverenost," je poudaril. "Verjamem, da se bo to zgodilo," je še sklenil.

Orban je svojo opazko o odnosih s Poljsko vključil v govor pred tednom dni, ki je močno odmeval zlasti zaradi opazk o "rasno mešanih narodih". V Evropi so številni njegove besede označili za rasistične.


Najbolj brano