Monsanto zaradi herbicida izgubil novo sodno bitko

Ameriški agrokemični in biotehnološki velikan Monsanto je v ponedeljek v ZDA izgubil novo sodno bitko. Sodišče v ameriški zvezni državi Kalifornija je namreč odločilo, da je herbicid Roundup prispeval k nastanku raka pri ameriškem paru. Monstanto mora zato prizadetima izplačati 2,05 milijarde dolarjev odškodnine.

SAN FRANCISCO > Monsanto že ves čas vztraja, da Roundup, izdelek za uničevanje plevela, ki temelji na glifosatu, ni rakotvoren, odvetniki ameriškega para pa so opozorili, da je imelo sodišče v sodnem postopku vpogled v dokumente, ki naj bi dokazovali, da podjetje od prvega dne naprej ni imelo nobenega interesa, da bi raziskalo, ali je izdelek varen ali ne.

"Namesto da bi investirali v pravo znanost, so milijone raje namenili za napad na znanost, ki je ogrozila njihove poslovne načrte," je dejal odvetnik Brent Wisner.

Monstantov lastnik, nemški velikan Bayer, je v izjavi za javnost izrazil obžalovanje nad odločitvijo porote in napovedal, da se bo na sodbo pritožil. Ob tem je opozoril, da je sodba v nasprotju z nedavnimi ugotovitvami ameriške agencije za zaščito okolja (EPA), da glifosat ni rakotvoren.

Sodba sodišča v Oaklandu sicer predstavlja že tretji sodni poraz Monsanta v povezavi z očitki, da kemikalije v Roundupu povzročajo raka. Monsanto je bil namreč v ZDA v letih 2018 in 2019 že dvakrat obsojen, da ni ustrezno opozoril na potencialna tveganja herbicida.

Bayer pa je minuli mesec sporočil, da je bilo v zvezi s tem proizvodom v ZDA vloženih že prek 13.000 tožb.


Najbolj brano