Medved na Slovaškem ubil moškega

V osrednjem delu Slovaške so našli truplo 57-letnega Slovaka, ki ga je očitno ubil medved. Gre za prvi znani napad medveda na človeka s smrtnim izidom na Slovaškem. To je sprožilo jezne odzive slovaških lovcev, ki trdijo, da ima Slovaška preveč medvedov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

BRATISLAVA > “To je prvi primer, v katerem se je srečanje z medvedom končalo s smrtjo,” je za AFP povedala Marina Debnarova iz državne gozdarske agencije Lesy SR.

Moškega so našli v dolini Bansko približno 250 kilometrov severovzhodno od glavnega mesta Bratislava. Bil je razmrcvarjen in pogrižen po glavi ter vratu, okoli njega pa so bile medvedje stopinje, navaja AFP.

Generalni direktor Slovaške lovske zbornice Imrich Suba je ocenil, da je incident posledica “nesistematičnega in populističnega pristopa” na zaščitenem območju. Dejal je, da so storili dovolj za zaščito medvedov, zdaj pa je čas, da se zaščiti ljudi.

Na Slovaškem je lov na medveda prepovedan. Suba je opozoril, da so jih leta 1920 v državi našteli zgolj 30, zdaj pa je njihovo število naraslo na približno 2700, še navaja AFP.


Najbolj brano