Mauritius se pred popolnim odprtjem za turiste sooča z eksplozijo novih okužb

Na Mauritiusu se manj kot tri tedne pred načrtovanim popolnim odprtjem države za turiste soočajo z eksplozijo novih okužb z novim koronavirusom in smrti zaradi covida-19. Bolnišnice so preobremenjene, ventilatorje je težko najti, na glavnem pokopališču pa za umrle s covidom ni več dovolj prostora.

Mauritius (foto vir: pixabay.com)
Mauritius (foto vir: pixabay.com) 

PORT LOUIS > V samo dveh mesecih je število okužb poskočilo za petkrat na več kot 12.600. Oblasti za zdaj niso pojasnile, čemu pripisati porast okužb, poročila lokalnih medijev pa govorijo o tem, da ljudje ne upoštevajo ukrepov za zajezitev širjenja virusa in so po cepljenju manj previdni.

V nekaterih sektorjih je cepljenje proti covidu obvezno, v nasprotnem primeru zaposlenim grozijo visoke kazni in celo zaporna kazen do pet let. Doslej je bilo na Mauritiusu proti covidu precepljenih 61 odstotkov prebivalcev, kljub temu pa se okužbe še naprej hitro širijo.

Uradno je na otoku vse pripravljeno na sprejem turistov s 1. oktobrom, stran od uradnih govorov in promocijskih kampanj pa se na otoku povečuje zaskrbljenost prebivalcev. "Razmere so vse slabše. Obstajajo pa navodila, da o tem ne govorimo," je pod pogojem anonimnosti za AFP dejal eden od zdravnikov. "Prednostna naloga vlade je zagotoviti nemoteno odpiranje meja 1. oktobra," je dodal.

Ponovno odprtje otočja nestrpno pričakuje turistični sektor, ki predstavlja 25 odstotkov BDP in 250.000 neposrednih in posrednih delovnih mest.

Idilična počitniška destinacija v Indijskem oceanu, znana po belih peščenih plažah in turkiznem morju, je od julija sicer delno odprta za cepljene obiskovalce. Vendar so morali ostati v "letoviščnih mehurčkih" 14 dni, preden so lahko potovali po otoku, pod pogojem, da so imeli negativen PCR test na okužbo z novim koronavirusom.

Vlada je v začetku tega meseca ta rok skrajšala na sedem dni. Po 1. oktobru pa se bodo turisti, ne glede na to, ali so cepljeni ali ne, na otoku prosto gibali, če bodo imeli 72 ur pred prihodom negativen PCR test.


Najbolj brano