Makedonski predsednik ne namerava podpisati sporazuma z Grčijo

Makedonski predsednik Gjorge Ivanov je danes napovedal, da ne bo podpisal sporazuma z Grčijo o imenu, ker da je škodljiv in ponižujoč za Makedonijo, poroča makedonska tiskovna agencija Mia.

SKOPJE > Gjorde Ivanov je v televizijskem nagovoru sporočil, da se je makedonski premier Zoran Zaev v sporazumu, ki ga je v torek sklenil z grškim kolegom Aleksisom Ciprasom, odrekel dosedanjim stališčem Makedonije, da se ne bo spreminjalo ustave. Ivanov je tudi zavrnil, da bi se dogovorjeno ime Severna Makedonija uporabljalo “erga omnes”, torej univerzalno za vse primere in med vsemi državami.

Kot je še ocenil Ivanov, je “unikaten sporazum v zgodovini človeštva” škodljiv in ponižujoč za Makedonijo ter krši njeno ustavo in zakone. Kritiziral je tudi, da je bil dosežen “na netransparenten način”.

“Vlada ni imela ne moči ne poguma, da bi poiskala skupno stališče in konsenz. Celoten proces je bil premalo transparenten in končni rezultat priča o tem. Besedilo je škodljivo za Republiko Makedonijo,” je dejal Ivanov, ki meni, da bi moralo biti novo ime Makedonije v okviru sedanje makedonske ustave.

Menil je, da je Makedonija pristala na vse grške zahteve in ultimate. Zdaj pa je po njegovem mnenju odprtih še več vprašanj kot jih je zaprtih, Makedonijo in njene prebivalce pa da čakajo “posledice, ki jih je nemogoče predvideti”.

Dodal je še, da perspektiva članstva v EU in Natu ne bi smela biti izgovor za ta sporazum, ki po njegovem mnenju “ne prispeva k poenotenju družbe, ampak ustvarja dodatne delitve”.

“Grčija je uspela izsiliti vse svoje zahteve, degradirala je naše že pridobljene pravice znotraj Združenih narodov in poteptala zapuščino naših prednikov. 73-letna pravica samoodločbe in 27 let neodvisnosti sta potlačeni. Vse, kar je sveto za Republiko Makedonijo, je onečaščeno,” je še izjavil Ivanov.

Pred tem se je Ivanov tudi sestal z Zaevom in zunanjim minister Nikolo Dimitrovom, ki sta ga želela seznaniti z dogovorom z Grčijo, a je predsednik ta sestanek že po nekaj minutah zapustil. Sporazumu v Makedoniji sicer nasprotuje tudi opozicijska VMRO-DPMNE, v Grčiji pa ob opozicijski Novi demokraciji celo vladna stranka Neodvisni Grki.

Sporazum bosta morala ratificirati parlamenta tako v Skopju kot Atenah, Ivanove napovedi, da zakona o ratifikaciji ne bo podpisal, pa pomenijo, da bo moralo sobranje o tem zakonu odločati še enkrat. Potem bi ta zakon lahko začel veljati tudi brez podpisa predsednika, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.


Najbolj brano