Macron napovedal skorajšnje pogovore s Putinom

Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes napovedal, da se bo v prihodnjih dneh pogovarjal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putin. Macron, ki je na državniškem obisku v Washingtonu, je v pogovoru za ameriško televizijo ABC izrazil tudi upanje, da so mirovna pogajanja za končanje vojne v Ukrajini še vedno mogoča.

WASHINGTON > Povedal je, da je najprej želel obiskati ZDA in se poglobljeno pogovoriti z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom, z ruskim predsednikom pa da bo govoril "v naslednjih dneh", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Macron se je po ruski invaziji na Ukrajino v februarju večkrat pogovarjal s Putinom. Nazadnje sta po telefonu govorila 11. septembra.

V današnjem intervjuju za oddajo Good Morning America je Macron izrazil prepričanje, da mora sodelovati z obstoječimi voditelji in tistimi, ki vodijo državo. "Če verjamemo v suverenost držav, se ne moremo odločiti in reči, da je predpogoj za začetek pogajanj sprememba režima," je pojasnil.

Izrazil je optimizem glede sedanjega napredka ukrajinske vojske v protiofenzivi proti Moskvi, a opozoril, da bo vojna dolga in težka. Pozval je k trajnemu in pravičnemu miru v Ukrajini, torej k takšnemu miru, ki ga Ukrajincem ne bodo vsilili.

Meni, da se je še vedno mogoče vrniti za pogajalsko mizo. Na vprašanje, ali bi lahko bil Putin zvest in zanesljiv udeleženec mirovnih pogajanj, pa je odgovoril, da "če bi poznal odgovor, bi bil z njim za pogajalsko mizo".

Minuli teden je Macron dejal, da namerava s Putinom govoriti "predvsem o civilnih jedrskih vprašanjih in elektrarni v Zaporožju". Putina pa želi spomniti tudi na zahteve Francije, "da ruske sile odidejo iz Ukrajine ter da se obnovita suverenost in ozemeljska celovitost Ukrajine", so pojasnili v Elizejski palači.


Najbolj brano