Lufthansa zaradi očitkov antisemitizma v izplačilo 2,47 milijona evrov odškodnin

Nemški letalski prevoznik Lufthansa je v primeru judovskih potnikov, katerim na začetku letošnjega maja osebje ni dovolilo vkrcanja na nadaljnji let iz Frankfurta do Budimpešte, pristal na izplačilo odškodnin. Odločitev, zaradi katere naj bi bilo prizadetih 128 potnikov, bo družbo stala 2,6 milijona dolarjev (2,47 milijona evrov).

FRANKFURT > Kot je danes potrdil tiskovni predstavnik družbe, so dogovor dosegli z "veliko večino potnikov", podrobnosti pa ni želel razkriti, navedbe letalskega portala Simply Flying povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Lufthansa naj bi tako vsakemu od prizadetih potnikov izplačala 21.000 dolarjev (19.993 evrov) odškodnine.

Incident se je zgodil na začetku letošnjega maja, potem ko veliko število judovskih potnikov med letom iz New Yorka do Frankfurta domnevno ni želelo nositi zaščitnih obraznih mask. Zaradi neupoštevanja navodil posadke so jim nato zavrnili nadaljevanje leta do njihove končne destinacije v Budimpešti.

Po poročanju portala Simply Fly je bilo še posebej problematično to, da vkrcanja niso dovolili tudi potnikom, ki niso bili povezani s skupino, katera je zavračala nošenje mask.

Pozneje so pri Lufthansi obžalovali, da odločitev o prepovedi vkrcanja na let do Budimpešte niso omejili zgolj na posamezne osebe, temveč je ta prizadela vse potnike na letu.

Incident je kmalu postal viralen, kar je sprožilo hiter odziv direktorja Lufthanse Carstena Spohrja, ki se je opravičil predstavnikom judovske skupnosti v Nemčiji.

V sporočilu zaposlenim pa je izpostavil, da za "antisemitizem pri Lufthansi ni prostora".

V želji, da bi se oddolžili za incident, se je Lufthansa v sodelovanju z Ameriškim judovskim komitejem (AJC) pridružila pobudi za boj proti globalnemu antisemitizmu.


Najbolj brano