London z zapornim nalogom za dva Rusa zaradi zastrupitve z novičokom

Britansko tožilstvo je danes izdalo obtožnico za dva ruska državljana zaradi poskusa umora nekdanjega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegove hčerke Julije marca v angleškem Salisburyju. Britanske oblasti so hkrati izdale evropski priporni nalog za Aleksandra Perova in Ruslana Boširova.

LONDON > Iz tožilstva so sporočili, da od Rusije ne bodo zahtevali njune izročitve, je pa britanska protiteroristična policija objavila njuni fotografiji.

Oba sta poleg poskusa umora obtožena tudi posedovanja novičoka, živčnega strupa, s katerim sta bila zastrupljena Skripala, in drugih kaznivih dejanj.

Po navedbah londonske policije naj bi bila oba ruska državljana stara okoli 40 let.

Sergeja Skripala in njegovo hčerko so 4. marca našli nezavestna na klopi v Salisburyju. Oba sta za las ušla smrti. Trenutno prebivata na skrivni lokaciji. Njuna zastrupitev je sprožila hudo diplomatsko krizo med Zahodom in Rusijo.

Novičok velja za enega najbolj smrtonosnih bojnih strupov. Znanstveniki takratne Sovjetske zveze so ga v tajnosti razvijali v 70. in 80. letih minulega stoletja. Pri raziskavah naj bi sodelovale še nekatere druge države.


Najbolj brano