Kusturica postal Dodikov svetovalec

Priznani srbski filmski režiser Emir Kusturica je bil imenovan za svetovalca predsedujočega predsedstva BiH Milorada Dodika. Vodja bosanskih Srbov je s tem uresničil obljubo, ki jo je dal po volitvah.

Emir Kusturica Foto: Andraž Gombač
Emir Kusturica Foto: Andraž Gombač

SARAJEVO > Emir Kusturica in Milorad Dodik sta tesna prijatelja. 64-letni režiser je v enem od intervjujev 60-letnega politika označil za “nič drugega kot najboljše”.

Novica o imenovanju Kusturice je bila danes objavljena na spletni strani predsedujočega predsedstva. Katero področje bo pokrival, niso objavili. Dodik ima sicer v svojem kabinetu 11 svetovalcev in šefa kabineta, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Vodja bosanskih Srbov, proti kateremu so ZDA uvedle sankcije, je bil na volitvah oktobra lani izvoljen za srbskega člana tričlanskega predsedstva BiH.

Dodik je kariero začel kot zaveznik Zahoda, a se je kasneje prelevil v gorečega nacionalista. V zadnjih letih je spodbujal napetosti z izjavami, da je BiH propadla država, in grozil z referendumom o odcepitvi Republike srbske, ki jo je vodil osem let.

Kusturica, ki se je rodil v Sarajevu, a se po vojni v BiH v letih 1992-1995 ni več vrnil tja, je prav tako znan po provokativnih stališčih. Njegov film Podzemlje, za katerega je v Cannesu dobil zlato palmo, je po mnenju kritikov preveč prosrbski.


Najbolj brano