Kremelj nove ameriške sankcije označil za nesprejemljive

Kremelj je danes nove ameriške gospodarske sankcije proti Rusiji zaradi napada z živčnim plinom na nekdanjega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčerko v Veliki Britaniji označil za nesprejemljive. Znova so zanikali vpletenost v napad.

MOSKVA > "Povezovanje novih omejitev, ki so nezakonite, s primerom v Salisburyju obravnavamo kot nesprejemljive," je povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Dejal je, da kljub temu še vedno upajo, da bodo z ZDA zgradili konstruktivne odnose.

Dodal je, da morajo ukrepe še preučiti, zaradi česar o povračilnih ukrepih še ni želel govoriti.

Marca letos sta se v britanskem Salisburyju zastrupila nekdanji ruski obveščevalec Sergej Skripal in njegova 33-letna hči Julija. Britanska preiskava je ugotovila, da ju je nekdo zastrupil z živčnim bojnim strupom novičok. Britanci so krivdo pripisali Rusiji, ki je danes znova zanikala vpletenost v napad.

Tiskovna predstavnica State Departmenta Heather Nauert je ob napovedi sankcij dejala, da so obveščevalne službe ZDA potrdile, da je Rusija uporabila kemično ali biološko orožje v nasprotju z mednarodnim pravom.

Sankcije, ki jih bodo uveljavili do konca meseca, zajemajo sicer le prepoved prodaje občutljivih snovi, ki se lahko uporabijo za kemično ali biološko orožje. State Department ugiba, da bi lahko sankcije Rusijo stale več sto milijonov dolarjev.

Še ostrejše sankcije pa naj bi bile sprejete po 90 dnevih, če Rusija ne bo dala zanesljivih zagotovil, da kaj podobnega kot v Salisburyju več ne bo počela in če ne bo dovolila mednarodnih inšpekcij svojih kemičnih in bioloških zmogljivosti. Po 90 dneh bi lahko prepovedali tudi dostop ruskih letalskih družb do ameriških letališč.

Sankcije so že vplivale na vrednost ruskega rublja, ki je v primerjavi z ameriškim dolarjem upadla na najnižjo v skoraj dveh letih. Dopoldne je bil vreden 66,48 dolarja, kar je najmanj po novembru 2016. Vrednost delnic letalske družbe Aeroflot so padle za 12 odstotkov, padla pa je tudi vrednost bank VTB in Sberbank.

V tiskovni službi britanske premierke Therese May so danes povedali, da so ZDA s sankcijami poslale "nedvoumno sporočilo Rusiji, da njeno provokativno in nespametno obnašanje ne bo ostalo brez odgovora".


Najbolj brano