Kraljica potrdila zakon za preprečitev brexita brez dogovora

Britanska kraljica Elizabeta II. je danes podpisala zakon o preprečitvi brexita brez dogovora, v skladu s katerim bo vlada morala preložiti brexit, če z Brusljem ne bo dosegla izstopnega dogovora, so sporočili iz zgornjega doma parlamenta. S tem je zakon stopil v veljavo.

LONDON > Zakon od britanskega premierja Borisa Johnsona zahteva, da bo moral EU zaprositi za trimesečno preložitev britanskega izstopa, ki je predviden za 31. oktober, če poslanci do 19. oktobra ne bodo potrdili ločitvenega dogovora ali pa potrdili odhoda Združenega kraljestva iz povezave brez dogovora.

Kraljica ga je podpisala potem, ko sta ga podprla oba domova parlamenta.

Predsednik britanske poslanske zbornice John Bercow pa je danes napovedal, da bo odstopil s položaja ob morebitnih predčasnih volitvah oziroma najkasneje 31. oktobra, ko naj bi Velika Britanija zapustila EU.

Kot je dejal v današnjem govoru pred poslanci, se njegov čas na položaju, na katerem je bil deset let, bliža koncu. Dodal je, da je bila zanj velika čast in privilegij, da je lahko služil narodu.

"Če bo parlament drevi podprl razpis predčasnih volitev, se bo moj mandat predsednika poslanske zbornice in poslanca končal s koncem parlamentarnega sklica," je dejal. "Če parlament tega ne bo podprl, ocenjujem, da bo najmanj težav in najbolj demokratično, če odstopim v četrtek, 31. oktobra," je dodal. Sicer ni pričakovati, da bo parlament danes podprl sklic predčasnih volitev.

Nekdanji poslanec konservativcev je predsednik spodnjega doma parlamenta postal leta 2009, ko je na položaju nasledil Michaela Martina. Tedaj je po poročanju britanskih medijev napovedal, da na položaju ne bo več kot devet let.

Prizadeval si je posodobiti britanski parlament. Med drugim je namesto tradicionalnih plaščev za predsednike parlamenta nosil preprosto ogrinjalo čez obleko. Prizadeval si je tudi olajšati delo poslankam z dojenčki.

V zadnjem času je bil tarča ostrih kritik zagovornikov brexita, češ da je pristranski in da je prilagodil pravila, da bi otežil njihova prizadevanja in pomagal nasprotnikom izstopa iz EU.

Javnost ga najbolj pozna po vodenju sej parlamenta in glasnih vzklikih Order!, s katerimi je skušal znova vzpostaviti red v parlamentarni dvorani.


Najbolj brano