Kitajske vojne igre okoli otoka

Medtem ko je predsednica ameriškega predstavniškega doma, 82-letna demokratka Nancy Pelosi, končala obisk na Tajvanu, je kitajska vojska sprožila največje vojaške vaje okoli otoka doslej, sprožila pa je tudi balistične rakete, ki so dosegle tudi japonsko morsko ekonomsko območje.

 Kitajska televizija predvaja posnetek vojaških vaj okoli Tajvana. Foto: Profimedia
Kitajska televizija predvaja posnetek vojaških vaj okoli Tajvana. Foto: Profimedia

TAIPEI, PEKING > Predsednica ameriškega predstavniškega doma Nancy Pelosi je končala obisk na Tajvanu in je odpotovala v Južno Korejo, naslednjo postajo na svoji azijsko-pacifiški turneji.

Pred odhodom se je srečala z borci za človekove pravice, med drugim z Wuer Kaixijem, nekdanjim voditeljem prodemokratičnega gibanja na Kitajskem, ki so ga leta 1989 krvavo zatrli. Pred tem se je sestala s tajvansko predsednico Tsai Ing-Wen in predstavniki parlamenta. Obisk Pelosijeve je bil najvišji ameriški obisk na otoku po letu 1997. Pelosijeva, ki se bo z novembrskimi kongresnimi volitvami najbrž poslovila od resne politične kariere, sicer s Kitajsko nikoli ni imela dobrih odnosov. Še kot mlada kongresnica je leta 1989 dva meseca po pokolu študentov obiskala trg Tiananmen v Pekingu, vedno je podpirala pravice Tibetancev in pred leti tudi obiskala Tibet.

Kitajska je ob njenem obisku sprožila najobsežnejše vojaške vaje po letu 1995 v Tajvanski ožini. Te naj bi trajale do nedelje. Z vidika Pekinga so v aktualnem sporu zaradi obiska Pelosijeve ZDA provokator, Kitajska pa žrtev. Kitajska, ki Tajvan obravnava kot del svojega ozemlja, je obisk Pelosijeve v Taipeiju že pred tem obsodila kot izjemno nevarno delovanje ZDA ter kot namerno spodkopavanje načela ene Kitajske in spodbujanje tajvanskih separatističnih teženj. V odgovor na obisk je omejila uvoz iz Tajvana.

Vaje bodo po navedbah Pekinga vključevale uporabo pravega streliva dolgega dosega in naj bi se tajvanski obali ponekod približale na vsega 20 kilometrov. Bojni manevri bodo potekali na šestih večjih območjih okoli otoka, trajali pa naj bi do nedelje opoldne, je poročala kitajska državna televizija CCTV. Kitajski državni časnik Global Times je ob sklicevanju na vojaške analitike zapisal, da gre za vaje brez primere in da bodo rakete prvič letele preko Tajvana. Po poročanju časnika je kitajska armada prvič izstrelila bojne rakete dolgega dosega čez Tajvansko ožino.

Uradni Taipei svari, da bi lahko ti načrti ogrozili tajvanska ključna pristanišča in urbana središča, tajvanska vojska pa je opozorila, da otoku zaradi vaj grozi pomorska in zračna blokada. Tajvan je sporočil, da vaje pozorno spremljajo in da se bodo nanje ustrezno odzvali, vendar ne bodo iskali konflikta.

Japonska je včeraj sporočila, da naj bi balistične rakete, ki jih je izstrelila Kitajska, pristale v japonski izključni ekonomski coni. Japonska je vložila protest.


Komentar novinarja

Aljaž Novak

Naj bo status quo

Samovoljne politične poteze se redko izkažejo za učinkovite, kvečjemu naredijo več škode kot koristi. Zanimivi in hkrati skrb vzbujajoči so bili tako tudi turistični vzgibi Nancy Pelosi, ki je v torek kljub nasprotovanju predsednika ZDA, ameriške vojske, ter seveda kitajskega voditelja obiskala Tajvan. Da previdnost nikoli ni odveč, nas učijo že od malega. Kaj so učili Nancy Pelosi, ne vemo. In naj pri tem ostane. ZDA si ne želijo konflikta v tajvanski ožini, prav tako si ne želijo niti razglasitve ...

Preberi več

Najbolj brano