Kitajska začela obsežne vojaške vaje okoli Tajvana

Kitajska je danes začela obsežne vojaške vaje okoli Tajvana po tistem, ko je otok obiskala predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi. Vaje vključujejo tudi uporabo pravega streliva dolgega dosega. Tajvan je sporočil, da vaje pozorno spremljajo in da se bodo nanje ustrezno odzvali, vendar ne bodo iskali konflikta.

Tajvansko obrambno ministrstvo je sporočilo, da vaje pozorno 
spremlja in da je otok pripravljen na konflikt, a ga ne bo iskal. Foto: xandreaswork/Unsplash
Tajvansko obrambno ministrstvo je sporočilo, da vaje pozorno spremlja in da je otok pripravljen na konflikt, a ga ne bo iskal. Foto: xandreaswork/Unsplash

PEKING, TAIPEI > Vojaške vaje so se začele okoli 12. ure po krajevnem času (6. uri po srednjeevropskem času), po poročanju kitajskih državnih medijev pa vključujejo tudi "streljanje v živo" v vodah in zračnem prostoru okoli Tajvana, ki ga Peking obravnava kot del svojega ozemlja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Gre za največje vojaške vaje Kitajske v vodah Tajvana. Bojni manevri bodo potekali na šestih večjih območjih okoli otoka, trajali pa naj bi do nedelje opoldne, je poročala kitajska državna televizija CCTV, ki ob tem še navaja, da naj se v tem času ladje in letala izogibajo omenjenih voda in zračnega prostora. Na nekaterih območjih naj bi vaje potekale vsega 20 kilometrov od tajvanske obale.

Vietnamski letalski prevoznik Vietnam Airlines je tako danes sporočil, da je začel spreminjati svoje letalske poti, med drugim do Japonske in Južne Koreje ter ZDA, da bi se izognil zračnemu prostoru v bližini Tajvanske ožine, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Rakete prvič preko Tajvana

Kitajski državni časnik Global Times je ob sklicevanju na vojaške analitike zapisal, da gre za vaje "brez primere" in da bodo rakete prvič letele preko Tajvana. Po poročanju časnika bo to prvič, da bo kitajska armada "izstrelila bojne rakete dolgega dosega" čez Tajvansko ožino, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Manevri z obsežnim strelskimi vajami so medtem po poročanju dpa v polnem zamahu.

Vzhodno vojaško poveljstvo kitajske vojske (PLA) je sporočilo, da so bile danes v Tajvanski ožini, ki ločuje Tajvan od celine, in vzhodno od otoka izstreljeni izstrelki dolgega dosega. Kitajska armada je pri tem izvedla "natančne napade" z namenom vadbe, je poročala kitajska televizija.

Po navedbah tajvanskega obrambnega ministrstva je Kitajska izstrelila več balističnih raket dongfeng v vode okoli severovzhodne in jugozahodne obale Tajvana. Ministrstvo v Taipeiju je sporočilo, da je v odgovor na izstrelitev aktiviralo obrambne sisteme, poroča Reuters.

Pripravljeni na konflikt, a ga ne bodo iskali

Obrambno ministrstvo Tajvana je sicer že pred tem sporočilo, da so njihove oborožene sile v bojni pripravljenosti in da vojaške vaje pozorno spremljajo. Tajvan je pripravljen na konflikt, a ga ne bo iskal, so zatrdili.

"Ministrstvo za nacionalno obrambo poudarja, da bo podpiralo načelo priprave na vojno brez iskanja vojne in z držo, da ne bo stopnjevalo konfliktov in povzročalo sporov," so sporočili v Taipeju, kot povzema AFP.

Kitajski so očitali, da je namenoma izbrala območja in obseg vojaških vaj, da bi kršila status quo Tajvana in spodkopala regionalni mir.

Kitajske vojaške vaje so odgovor na obisk predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi v torek in sredo na Tajvanu. Njen obisk je močno razburil Peking, kjer so ga obsodili kot “izjemno nevarno delovanje ZDA na Tajvanu”.

Obisk Pelosijeve je bil najvišji obisk ameriškega politika na Tajvanu v zadnjih 25 letih.

Zunanji ministri držav Aseana glede Tajvana pozivajo k zadržanosti

Zunanji ministri Združenja držav jugovzhodne Azije (Asean) so glede Tajvana strani danes pozvali k skrajni zadržanosti, potem ko je Kitajska okoli tega otoka začela obsežne vojaške vaje. Opozorili so na tveganje, da se razmere sprevržejo v "odprte konflikte" z nepredvidljivi posledicami.

Zunanji ministri desetčlanskega združenja Asean so na srečanju v kamboški prestolnici Phnom Penh strani pozvali k skrajni zadržanosti in posvarili pred “provokativnimi dejanji”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Situacija bi “lahko povzročila napačne ocene, resno konfrontacijo, odprte konflikte in imela nepredvidljive posledice med velikimi silami”, so zapisali v danes objavljeni skupni izjavi.

V luči obiska predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi na Tajvanu in odziva Kitajske nanj so izrazili zaskrbljenost zaradi “mednarodne in regionalne nestabilnosti”, čeprav besedilo izjave teh dogodkov izrecno ne omenja, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Združenje se je ob tem ponudilo kot posrednik za spodbujanje “miroljubnega dialoga med vsemi stranmi” s ciljem umiritve napetosti.

Zasedanja zunanjih ministrov Asean se v kamboški prestolnici udeležujeta tudi zunanja ministra ZDA in Kitajske, Antony Blinken in Wang Yi, vendar njuno srečanje ni predvideno, še poroča AFP.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, ki se v Phnom Penhu udeležuje pogovorov s predstavniki Aseana, je obsodil kitajski odziv. “Ni opravičila za uporabo obiska kot pretveze za agresivno vojaško dejavnost v Tajvanski ožini,” je na Twitterju danes zapisal Borrell. Običajno je, da poslanci naših držav potujejo v tujino, je dodal.

Kung Phoak, namestnik kamboškega zunanjega ministra in tiskovni predstavnik Aseana, ki mu trenutno predseduje Kambodža, pa je obe strani pozval k stabilizaciji razmer.

Spor glede Tajvana bo po pričakovanjih eno od vprašanj, ki ga bodo obravnavali na srečanju zunanjih ministrov Aseana, ki bo trajalo do petka, še navaja AFP.


Najbolj brano