Kitajska ob številnih obsodbah nadaljuje z vojaškimi vajami v bližini Tajvana

Kitajska vojska nadaljuje z vojaškimi vajami ob Tajvanu. Po navedbah Taipeia so kitajska bojna letala in ladje danes in v četrtek prečkala sredinsko črto, ki poteka vzdolž Tajvanske ožine. Medtem se po svetu vrstijo obsodbe kitajskih manevrov, med drugim s strani ZDA, EU in Avstralije, Kitajska pa svoja dejanja odločno zagovarja.Predsednica Tsai je v video nagovoru od Pekinga zahtevala 
"racionalnost in zadržanost" ter dejala, da Tajvan ne bo zaostroval 
napetosti s Kitajsko. Foto: Aljaž Novak
Predsednica Tsai je v video nagovoru od Pekinga zahtevala "racionalnost in zadržanost" ter dejala, da Tajvan ne bo zaostroval napetosti s Kitajsko. Foto: Aljaž Novak

TAIPEI > Tajvansko obrambno ministrstvo je danes sporočilo, da je več kitajskih ladij in letal med izvajanjem vojaških manevrov prečkalo sredinsko črto vzdolž Tajvanske ožine. To je neuradna, toda splošno sprejeta meja, ki ločuje Tajvan in Kitajsko. Ta je z obsežnimi vojaškimi vajami začela v četrtek, v odziv na obisk predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi na Tajvanu.

Tajvansko ministrstvo je kitajsko prečkanje sredinske črte označilo za "hudo provokacijo", čemur je pritrdila tudi predsednica Tsai Ying-wen, ki je v četrtek kitajske vojaške vaje ob Tajvanu označila za neodgovorne - "ne le do Tajvana, temveč tudi do mednarodne skupnosti".

Predsednica Tsai je v video nagovoru od Pekinga zahtevala "racionalnost in zadržanost" ter dejala, da Tajvan ne bo zaostroval napetosti s Kitajsko, vendar je ob tem poudarila, da bo otok branil svojo suverenost, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kritično se je odzval tudi ameriški zunanji minister Antony Blinken, ki je ob srečanju zunanjih ministrov Združenja držav jugovzhodne Azije (Asean) znova obsodil kitajske vojaške vaje in dejal, da "takšna provokativna dejanja pomenijo znatno stopnjevanje napetosti". Podobno se je odzvala tudi avstralska zunanja ministrica Penny Wong, ki je danes dejala, da gre za "nesorazmerne in destabilizirajoče" poteze.

Srečanja zunanjih ministrov Asean v kamboški prestolnici Phnom Penh se udeležuje tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, ki je danes pozval vse strani, vpletene v dogajanje v Tajvanski ožini, naj se izognejo zaostrovanju razmer, ki bi lahko povzročilo "resnejše probleme".

Kitajska medtem odločno zavrača kritike. Potem ko je Japonska v okviru skupine sedmih vodilnih industrijskih držav (G7) kritizirala kitajske vojaške vaje ob Tajvanu, je pekinško zunanje ministrstvo danes na pogovor poklicalo japonskega veleposlanika. Dan prej so bili na pogovor pozvani tudi veleposlaniki preostalih držav G7 in predstavniki EU.

Skupina G7 je svojo zaskrbljenost izrazila v izjavi svojih zunanjih ministrov, ki so poudarili, da ni razloga, da bi Kitajska obisk visoke politične predstavnice ZDA na Tajvanu uporabila kot "izgovor za agresivne vojaške dejavnosti".


Najbolj brano