Kim Jong-un označil Južno Korejo za impresivno in se ji zahvalil

Severnokorejski voditelj Kim Jong-un je Južno Korejo pohvalil kot "zelo impresivno", danes poročajo severnokorejski državni mediji. Kima je očitno navdušilo poročilo delegacije na čelu z njegovo sestro, ki se vrnila z zgodovinskega obiska v južni sosedi. in naj bi zdaj želel še nadgraditi otoplitev v odnosih s Seulom.

Severnokorejski voditelj Kim Jong-un v ospredju Foto: Xinhua/STA
Severnokorejski voditelj Kim Jong-un v ospredju Foto: Xinhua/STA

PJONGJANG > Severnokorejsko delegacijo na olimpijskih igrah v južnokorejskem Pjongčangu so sestavljali Kimova sestra Kim Yo-jong in drugi visoki člani režima. Kim se je z njimi sestal po vrnitvi v ponedeljek.

Potem ko so mu poročali o obisku, je po navedbah državne tiskovne komisije KCNA "izrazil zadovoljstvo" in se Seulu zahvalil. Kot "zelo impresivne" je ocenil tiste poteze južne sosede, ki so "dale posebno prioriteto" obisku predstavnikov Severne Koreje.

Zimske olimpijske igre, ki jih gosti Južna Koreja, so vzpodbudile enega redkih trenutkov otoplitve na Korejskem polotoku, potem ko so bile napetosti zaradi raketnih in jedrskih ambicij Pjongjanga več mesecev izredno velike.

Kim je namreč v novoletnem nagovoru po mesecih zavračanja južnokorejskih povabil na olimpijske igre naredil popoln preobrat in napovedal udeležbo na igrah. Poleg športnikov je nato v Pjongčang poslal skupino navijačic in umetnikov ter visoko diplomatsko delegacijo, na čelu s sestro, po ocenah poznavalcev eno njegovih najtesnejših zaupnic. Ta je tako postala prva članica severnokorejske vladajoče dinastije, ki je po vojni na Korejskem polotoku obiskala južno sosedo.

Med obiskom se je med drugim večkrat rokovala z južnokorejskim predsednikom Moon jae-inom ter mu predala bratovo osebno sporočilo - povabilo na čimprejšnji obisk v Pjongjangu. Skupaj sta si tudi ogledala hokejsko tekmo združene korejske ekipe.

Kot je poročala KCNA, naj bi Kim zdaj želel graditi na tem "toplem ozračju sprave in dialoga". Podrobno naj bi predstavil svojo vizijo "usmeritve izboljšanja odnosov med severom in jugom ter dal pomembna navodila (...) za sprejetje praktičnih ukrepov za to".


Najbolj brano