Katalonski voditelji zahtevajo pogajanja z Madridom

Katalonska vlada je po petih dneh nasilja na protestih danes oblasti v Madridu pozvala k "brezpogojnim pogajanjem" za rešitev spora v regiji, ki se je zaostril zaradi obsodbe nekdanjih katalonskih voditeljev na visoke zaporne kazni

BARCELONA > "Pozivamo predsednika vlade, da danes določi dan in uro za brezpogojna pogajanja. To je njegova odgovornost in dolžnost," je dejal katalonski predsednik Quim Torra.

Z zahtevo po "brezpogojnih" pogajanjih, naslovljeno na španskega premiera Pedra Sancheza, si Torra prizadeva, da bi se lotili vprašanja novega referenduma o samoodločbi Kataloncev, o katerem pa Madrid ne želi slišati ničesar.

"Ta pogajanja za politično reševanje političnega konflikta smo že dolgo prosili in danes so bolj nujna kot kdaj koli prej," je dodal Torra.

Španska vlada je sporočila, da je "vedno bila odprta za dialog v okviru spoštovanja zakona", ter katalonskega predsednika pozvala, naj "odločno obsodi nasilje, česar doslej ni storil".

Torra je danes pozval k "odgovornosti na prihodnjih protestih" in poudaril, da "mora biti obramba pravic in svoboščin kot vedno izražena mirno". "Nasilje nikoli ni bilo naša zastava in nikoli ne bo," je vztrajal, ne da bi izrecno obsodil nasilje na demonstracijah.

Na ulicah Barcelone se je po podatkih lokalne policije v znak nasprotovanja sodbi nekdanjim katalonskim voditeljem v petek zbralo več kot pol milijona ljudi. Znova so izbruhnili spopadi med protestniki in policijo. Ranjenih je bilo 182 ljudi, policija pa je aretirala 83 protestnikov.

"Tako ne gre naprej, Barcelona si tega ne zasluži," je danes dejala županja katalonske prestolnice Ada Colau, ki je obsodila "vse vrste nasilja".

S protesti zagovorniki katalonske neodvisnosti izražajo nasprotovanje sodbi španskega vrhovnega sodišča, ki je v ponedeljek devet katalonskih voditeljev obsodilo na od devet do 13 let zapora zaradi vstajništva in zlorabe javnih sredstev.


Najbolj brano