Kanadski tovornjakarji zaostrujejo protest, oblasti opozarjajo na gospodarsko škodo

Kanadski tovornjakarji, ki nasprotujejo obveznemu cepljenju proti covidu-19, so v torek zavzeli glavni mejni prehod z ZDA pri Detroitu in začasno onemogočili promet. Kanadske oblasti opozarjajo na gospodarsko škodo zaradi blokade prehoda. Še naprej medtem vztrajajo tudi novozelandski tovornjakarji, ki so jih navdahnili kanadski kolegi.

NEW YORK > Protestniki že več kot teden dni blokirajo prestolnico Kanade Ottawo, kjer so oblasti razglasile izredne razmere. Napovedujejo, da ne gredo nikamor, dokler ukrepi proti širjenju pandemije ne bodo odpravljeni in dokler ne odstopi vlada premierja Justina Trudeauja.

Čeprav je sam konvoj večinoma miren, pa je policija zaskrbljena zaradi skrajno desne retorike dela protestnikov. Poročajo tudi o rasnih in homofobnih incidentih. Doslej so po navedbah policije v povezavi s protesti odprli 80 kazenskih preiskav, tudi zaradi zločinov iz sovraštva in povzročitve premoženjske škode, ter več kot 20 aretacij.

Policija je v torek poleg tega sporočila, da je v okoli sto tovornjakih našla otroke in vključila socialno službo, saj so izpostavljeni hrupu, izpušnim plinom in neustreznim higienskim razmeram.

V torek so tovornjakarji tudi začasno blokirali promet na mostu Ambassador, ki povezuje Detroit v ZDA s kanadskim Windsorjem. Gre za najprometnejši mejni prehod na območju, preko katerega poteka dnevno 25 odstotkov vse trgovine med državama. Blokada je povzročila težave avtomobilski industriji.

Necepljeni morajo pri prestopu meje med Kanado in ZDA v karanteno

Protest je izbruhnil zato, ker morajo vozniki tovornjakov pri prestopu meje med Kanado in ZDA v karanteno, če niso cepljeni proti covidu-19. V Kanadi je sicer cepljenih več kot 90 odstotkov vseh poklicnih voznikov.

Predsednik sindikata prevoznikov Teamsters Canada, ki zastopa 55.000 voznikov, Francois Laporte je dejal, da protestniki ne predstavljajo voznikov. "Sramotno širjenje sovraštva pod vodstvom politične desnice, ki ga spodbujajo izvoljeni konservativni politiki, ne predstavlja vrednot Teamsters Canada niti velike večine naših članov," je dejal Laporte.

Ukrepi v Kanadi trenutno med najstrožjimi na svetu

Premier Trudeau je v torek dejal, da so vsi utrujeni od covida-19 in omejitve ne bodo trajale večno. Opozoril je, da ima Kanada eno najvišjih stopenj precepljenosti na svetu. "Ta vlada od vsega začetka sledi znanosti, najboljšim nasvetom o javnem zdravju, zato da zavaruje čim več ljudi in to je delovalo," je dejal Trudeau.

Več kanadskih provinc je medtem napovedalo odpravo ali vsaj občutno omilitev proticovidnih ukrepov v tem in prihodnjem mesecu. Ti ukrepi so v Kanadi trenutno med najstrožjimi na svetu. V Saskatchewanu na zahodu države so v torek izrazili pripravljenost za odpravo vseh omejitev, medtem ko so oblasti v provincah Alberta in Quebec te omejitve v prihodnjih tednih pripravljene bistveno omiliti.

Smrtnost zaradi covida-19 v Kanadi glede na število prebivalstva predstavlja tretjino tiste, ki jo beležijo v ZDA. Po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa se je v Kanadi doslej z novim koronavorusom okužilo 3,1 milijona ljudi, umrlo pa jih je 35.000. V ZDA je okuženih 77 milijonov, umrlo pa jih je 980.600. V ZDA so doslej cepili 65 odstotkov prebivalcev, v Kanadi pa 78,7 odstotka.

Zadnji val pandemije z različico omikron se v ZDA umirja in v zadnjih treh tednih je število hospitalizacij padlo za več kot 28 odstotkov na okrog 105.000, kar pa je še vedno toliko kot januarja 2021.

Kanadski protest izkoriščajo zase nekateri ameriški politiki, kot je Ted Cruz, ki si želi širitve protesta v ZDA. Cruz je od zvezne komisije za trgovino (FTC) zahteval uvedbo preiskave platforme za zbiranje donacij GoFundMe, ki je v petek prekinila zbiranje denarja za kanadske protestnike.

GoFundMe je najprej sporočila, da bo vrnila denar tistim, ki bodo za to zaprosili, ostalo pa bo šlo v dobrodelne namene. Kasneje si je premislila in obljubila avtomatična vračila. Preiskavo zahtevata tudi pravosodni minister Teksasa Ken Paxton in guverner Floride Ron DeSantis.

Kanadčani navdahnili somišljenike na Novi Zelandiji

Kanadski tovornjakarji so navdahnili tudi somišljenike na drugem koncu sveta, v Novi Zelandiji. Ti so svoj protestni "konvoj svobode" v prestolnici Wellington pripravili v torek in ga danes v veliki meri tudi zaključili.

A nekaj sto najbolj zagretih nasprotnikov protikoronskih ukrepov se je utaborilo pred poslopjem novozelandskega parlamenta in vztrajajo, da bodo ostali "kolikor dolgo bo treba". Kakih sto policistov je na stopnicah pred vhodom v parlament zato postavilo zaporo in situacija je bila precej napeta. Tri protestnike so aretirali, do hujših izgredov pa ni prišlo.


Najbolj brano