Kalifornija toži Facebook zaradi zavračanja sodelovanja v preiskavi

Pravosodni minister ameriške zvezne države Kalifornije Xavier Becerra je v sredo razkril, da vodi preiskavo proti Facebooku zaradi slabega upravljanja s podatki. Napovedal je tudi tožbo, ker Facebook v preiskavi ne sodeluje ter se ni odzval na 25 zahtev za posredovanje informacij in dokumentov.

SACRAMENTO > Kalifornija preiskuje Facebook že od lanskega leta, med drugim zaradi predaje zasebnih informacij uporabnikov analitičnemu podjetju Cambridge Analytica. Facebook je odgovoril, da s preiskovalci sodeluje ter je pravosodnemu ministru Kalifornije doslej predal že več tisoč strani pisnih odgovorov in več sto tisoč dokumentov.

Facebook je moral Zvezni komisiji za trgovino (FTC) že plačati pet milijard dolarjev kazni zaradi škandala s Cambridge Analytica. Kalifornija je tudi zaradi tega škandala lani sprejela novo zakonodajo o varovanju zasebnosti, ki podjetjem otežuje možnosti za zlorabo zasebnih podatkov potrošnikov.

Proti Facebooku prav tako poteka skupna preiskava 47 pravosodnih ministrov zveznih držav, FTC pa je letos poleti odprl še protimonopolno preiskavo Facebooka, pa tudi Googla, Appla in Amazona.


Najbolj brano