Kalifornija je s prekinitvijo usmrtitev razjezila Trumpa

Guverner ameriške zvezne države Kalifornije Gavin Newsom je v sredo uvedel moratorij na izvrševanje smrtne kazni in načrtuje tudi njeno popolno ukinitev. To pa je razburilo predsednika ZDA Donalda Trumpa. Newsomova odločitev zadeva 737 kalifornijskih obsojencev na smrt.

SACRAMENTO > Razlogi, ki jih je podal Gavin Newsom za svojo odločitev, so stari, kolikor je staro gibanje proti smrtni kazni. Dejal je, da smrtna kazen ne odvrača zločincev in hkrati diskriminira, saj so je deležni predvsem revni in pripadniki manjšin, ki si ne morejo privoščiti sposobnih, to je dragih odvetnikov. "Smrtna kazen je neučinkovita, nepovratna in nemoralna," je dejal.

Newsom je dejal, da njegova odločitev ne pomeni, da bodo morilce spustili na ulice, ampak noče, da so ZDA v družbi držav kot so Savdska Arabija, Severna Koreja, Iran, Irak, Kitajska, Somalija, Pakistan, Egipt. "Velika večina držav sveta je ukinila smrtno kazen in čas je, da se jim Kalifornija pridruži," je dejal demokrat.

A predsednik Donald Trump nad njegovim ukrepom ni navdušen. Kot je tvitnil, je guverner Kalifornije "v nasprotju z voljo volilcev ustavil usmrtitve 737 hladnokrvnih morilcev". "Prijatelji in družine vedno pozabljenih žrtev niso navdušeni in nisem niti jaz," je zapisal predsednik ZDA.


Najbolj brano