Južnoafriška znanstvenica: Omikron izvira iz Bocvane

Po prvih ugotovitvah nova različica novega koronavirusa omikron izvira iz Bocvane, male države na jugu Afrike, je danes na novinarski konferenci južnoafriškega ministrstva za zdravje sporočila znanstvenica Anne von Gottberg z nacionalnega inštituta za nadzor nad nalezljivimi boleznimi NICD.

JOHANNESBURG > Kot je povedala po poročanju nemške tiskovne agencije dpa, so strokovnjaki v Bocvani prvi identificirali eno od sekvenc različice omikron. Južnoafriški znanstveniki so nato ugotovitve iz sosednje države vnesli v mednarodno bazo podatkov in takrat se je tudi začelo nakazovati zaskrbljujoče veliko število mutacij te različice.

S pomočjo informacij iz Bocvane in dodatnih raziskav je južnoafriškim epidemiologom uspelo, da so ponovno hitro naraščanje koronavirusnih okužb, potem ko se je pandemija v regiji občutno upočasnila, povezali z novo različico. O njihovih ugotovitvah je nato južnoafriški minister za zdravje Joe Phaahla v četrtek obvestil javnost.

Ministrstvo za zdravje Bocvane je sicer konec prejšnjega tedna pojasnilo, da so prve sume na okužbo z omikronom zaznali pri štirih tujih diplomatih, katerih nacionalnosti niso razkrili. Tiskovna predstavnica ministrstva Shirley Mukamambo je danes za dpa potrdila, da je bila četverica 11. novembra pozitivna na testu, analiza njihovih vzorcev pa je 22. novembra potrdila sum, da gre za novo različico B1.1.529.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je 26. novembra različico poimenovala kot omikron in jo označila kot skrb vzbujajočo, danes pa je tveganje, ki ga ta predstavlja na globalni ravni, ocenila kot “zelo visoko”. Strokovnjaki se bojijo, da je učinkovitost obstoječih cepiv proti covidu-19 ob okužbi s to različico občutno nižja kot sicer.


Najbolj brano